Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 490x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 174x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 240x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

150319-poliklinikaV souvislosti se zveřejněním článku paní Cvrčkové považuji za nutné reagovat a upřesnit některé skutečnosti. Paní Cvrčková uvádí: „Současné vedení Lanškrouna situaci řeší a snaží se najít s lékaři konsensus. Tím je zatím, jak se zdá, nový návrh na výstavbu polikliniky v prostorách bývalých papíren, který by vyhovoval jak veřejnosti, tak lékařům. I když tato lokalita také není nejoptimálnější.“
Vedení města skutečně situaci intenzivně řeší. V současné době shromažďuje podklady pro jednání s lékaři, na kterém bude chtít zdravotníkům představit svůj záměr a získat jejich podporu.


Za poslední týden učinilo vedení města následující kroky. V pondělí 9. března navštívil místostarosta Bohumil Bernášek českotřebovskou firmu TE-ZA, která provozuje městskou kliniku. Vedení firmy ho seznámilo s modelem jejího fungování.

Dne 10. března si vedení města prohlédlo veškeré prostory polikliniky a zubní polikliniky.

Ve středu 11. března vyslovilo zastupitelstvo města podporu vedení města v jejich záměru, kterým rada města veřejně deklarovala zájem řešit problematiku zdravotnictví v centru města, a to na stávajícím místě.

Dne 17. března prohlédl budovu stávající polikliniky znalec na statiku a konstrukce staveb, který zpracuje zprávu o technickém stavu budovy. Uvedené kroky průběžně vyhodnocuje rada města.


Paní Cvrčková ve svém příspěvku mylně uvádí, že město má návrh řešení na výstavbu polikliniky v prostorách bývalých papíren. Tak tomu není. Projekt polikliniky v areálu bývalých papíren je soukromý. Stejně tak je privátní záležitostí údajně připravovaný záměr výstavby zdravotnického centra poblíž nově budovaného nákupního centra u výpadovky na Ústí nad Orlicí. Vedení města opětovně zdůrazňuje, že výstavbu soukromých zdravotnických zařízení na soukromých pozemcích nemůže nijak „zakázat“.


Město má záměr zachovat městskou polikliniku v centru města na ulici S. Čecha. K tomu, aby svůj úmysl mohlo realizovat, je nezbytná součinnost s lékaři. Investice města do polikliniky bude řádově v desítkách milionů Kč a tato skutečnost nesporně na dlouhou dobu ovlivní další stavební činnost města. Pokud by se lékaři se svou praxí přestěhovali do soukromých objektů, ztratil by výše deklarovaný cíl města svůj smysl a případná investice by byla neúčelná.

 

Radim Vetchý, starosta města

 

 

Prohlášení rady města ze dne 10. března 2015

Vedení města Lanškroun deklaruje zájem vstoupit do řešení situace ohledně nevyhovujících prostor pro zdravotnictví tím, že provede rekonstrukci budovy stávající polikliniky.
Základní podmínkou pro rekonstrukci budovy pro účely zdravotnictví je zejména spolupráce lékařů s investorem, tj. městem. V nejbližší době proto zástupci města vyzvou lékaře a zdravotnické firmy sídlící v poliklinice k vyjádření, zda budou mít zájem do případného projektu města vstoupit.
Je nutné zdůraznit, že prioritou pro vedení města v tomto volebním období nadále zůstává rekonstrukce Společenského domu. Obě investiční akce by potom představovaly velké zatížení pro rozpočet města ve střednědobém horizontu a navíc by se rozhodně neobešly bez doplnění financí formou úvěru. Z těchto důvodů považujeme za nutné, aby se k možné rekonstrukci polikliniky vyjádřili nejenom lékaři, ale i občané města, které vyzveme formou ankety k vyjádření názoru na stavbu dvou nákladných projektů.
V současné době zjišťujeme finanční náročnost a případný rozsah rekonstrukce s možností přístavby nové části v zadním traktu. Intenzivně také zjišťujeme možnosti čerpání dotací a grantů na rekonstrukci zdravotnických zařízení, dosavadní výsledky konzultací jsou ale pesimistické. Na zdravotnické projekty bylo možné čerpat dotace z evropských fondů do loňského roku.
Současná situace, kdy se nerealizovaly již dva projekty výstavby polikliniky soukromými subjekty, je zapříčiněna nejenom rozhodnutími bývalého vedení města, ale také nejasnými postoji lékařů i investorů. Věříme, že možnost rekonstrukce polikliniky lékaři i občané přivítají a brzy tak budou moci všichni navštěvovat vlídné a příjemné prostředí renovovaného zdravotnického zařízení.
Na závěr bychom rádi sdělili, že město nemůže ovlivnit stavbu soukromých zdravotnických zařízení na soukromých pozemcích. A to ani v případě, že s těmito projekty nesouhlasí.



Rada města Lanškroun

 

 

Předchozí články:

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4791-projekt-polikliniky-uviz-na-mrtvem-bode-rozhybe-ho-mesto  

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4803-tema-poliklinika

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4805-tema-poliklinika-zdravotnictvi-v-centru-je-vyhodou

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4808-tema-poliklinika-jak-to-vidim-ja

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4813-tema-poliklinika-jak-to-vidim-ja-2

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4815-poliklinika-pohled-zastupitele

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4830-orlicky-denik-poliklinice-na-periferii-rikaji-ne

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4845-vystavba-polikliniky-v-lanskroune-pohled-z-druhe-strany

 

Foto 1 a 2 - zadní trakt budovy stávající Polikliniky s parkovištěm