Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 546x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 282x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 259x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

prezidentPrezident republiky s rozsáhlým doprovodem dorazil na náměstí J. M. Marků v 10:20 hod., kde již Miloše Zemana očekávala veřejnost. Hlava státu se však nejprve přivítala na lanškrounské radnici s hosty, členy rady a zastupitelstva města.

Vzniklé časové prodlevy zatím pod pódiem využil občan z Pardubic, který zval na demonstraci podporující názory prezidenta na imigraci a islám, která se bude konat 17. listopadu v Praze a rozdával placky s nápisem „Stojíme za svým prezidentem“. Své vystoupení zakončil výzvou ke zpěvu státní hymny, která se náměstím nesla ještě před příchodem hlavy státu mezi občany.

Deset minut před jedenáctou vyšel prezident v doprovodu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, starosty města Radima Vetchého a dalších hostů před radnici, kde nejprve pronesl krátkou úvodní řeč. V ní se mimo jiné zmínil, že Lanškroun se svými přáteli navštívil již v minulosti. V té době však bylo náměstí zcela jiné, než dnes a radnice byla tehdy obehnána vlnitým plechem. Nyní naše město prohlásil za velmi krásné.

Veřejná debata s občany probíhala klidně, položené otázky byly zajímavé a prezident odpovídal výstižně, k věci a jak je jeho zvykem, spatra. Dotazy se týkaly převážně uprchlíků a souvisejících záležitostí, dále negativních osobních zkušeností tazatelů, ale například i prezidentova zdraví. Ve vymezeném čase bohužel nestihli položit své dotazy všichni.

V závěru debaty nastal nejemotivnější okamžik celé návštěvy. Děti z mateřské školky v Horních Heřmanicích předaly panu prezidentovi vlastnoručně vyrobený dárek – svázané obrázky, mezi nimiž bylo možné zahlédnout kresbu prezidentské standarty a autobusu Zemák. Malovanou „knihu“ předávala malá Natálka, Miloš Zeman každému dítěti jednotlivě při děkování podal ruku.

Poté starosta Radim Vetchý předal panu prezidentovi dary od města. Jednalo se o koš s regionálními potravinami - např. medovinou od soukromníka z Albrechtic, uzeninami z Jatek a Řeznictví Kocourek, marmeládou a džemem z Bilerbinu a pekařskými výrobky z Pekařství Sázava.

Prezident dále převzal bronzovou plaketu vyrobenou akademikem Zdeňkem Kolářským (jednostranná medaile s vedutou města Lanškroun o průměru 22,5 cm, v rámu) a monografii o tvorbě tohoto významného českého sochaře a medailéra, který je čestným občanem našeho města. Lanškroun se mimo jiné pyšní Kabinetem mincí, medailí a sochařských prací Zdeňka Kolářského, v němž je umístěna umělcova nejrozsáhlejší stálá expozice v republice.

Na závěr setkání se prezident podepsal do pamětní knihy města a připnul prezidentskou stuhu na prapor s vlajkou města Lanškroun.

Prezidentská flotila Lanškroun opustila krátce po půl dvanácté.

 

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka, Stanislav Vimr a Michaela Hošková