Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 488x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 173x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 233x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

motoVýtěžek z letošního motosrazu v Lukové ve výši 99 tisíc korun se rozhodli motorkáři z Motobigbangu opět věnovat na dobročinné účely. Vybrali si k tomu nedělní prosluněné odpoledne a vyrazili s darovacími šeky, penězi a smlouvami o předání daru k těm, jimž chtějí pomoci.

 

 

 

Psí útulek Canis centrum v Dolním Třešňovci

Šek na 33 tisíc korun předali vedoucí útulku Renatě Kristkové, které tím udělali velikou radost. Peníze by chtěla věnovat hlavně na veterinární péči pro nemocné pejsky.

Akutně ji potřebuje Dášenka, která byla zabavena z nevyhovujících podmínek spolu s dalšími třinácti psy od jednoho majitele z nedaleké obce. V útulku ji vlastně zachránili, ale zůstává téměř slepá. Cílem je zachovat alespoň jedno oko, operace stojí mezi 10 - 15 tisíci korun.

Druhým adeptem na nutnou lékařskou péči je Rony, čistokrevný německý ovčák, o něhož se jeho pán z obce na Českotřebovsku nestaral a do útulku přišel v žalostném stavu. Vážil pouhých 26 kg a přišel téměř o všechny chlupy. Objevil se u něj rakovinový nádor na pravé přední tlapce. Rony v současné době váží 41 kg a je po operaci tlapky, potřebuje však ještě následnou péči. Aby se mu rána mohla hojit, nosí po většinu dne ochranný límec.

Vedoucí útulku předala motorkářům dojemné poděkování od samotných pejsků, kteří jej "podepsali" otiskem vlastní tlapky.

 

 

 

Osmiletý Daniel ve Výprachticích

Motorky dále směřovaly do horské obce Výprachtice, kde žije se svými rodiči a starším bráškou Daneček Kašpar. Dan je živé dítě, které podle vyjádření maminky "musí pořád někde běhat a něco opravovat". Je postižen autismem, takže téměř nemluví. Rodiče by chtěli poskytnuté peníze využít na koupi I-Padu s komunikačním programem, s nímž už Dan umí pracovat a dále na logopedické pobyty a kursy na rozmluvení. Dan v současné době navštěvuje 1. ročník Základní školy speciální v Lanškrouně.

 

 

 

Domov pro seniory v Lanškrouně

Zpět do Lanškrouna, kde chlapi s nápisy Motobigbang na tričkách zamířili k Domovu pro seniory. Zvláštní to úkaz vidět před domovem zaparkované motorky! Přivítal je ředitel zařízení ing. Milan Minář a ukázal jim zajímavá místa domova - lidovou světničku, kapli, jezírko s rybami... Motorkáři působili na chodbách, vybavených pomůckami zvyšujícími manuální zručnost a paměť seniorů, jako zjevení.

Částkou 30 tisíc korun, kterou klientům domova věnovali, bude uhrazeno pořízení čtyř invalidních vozíků. Ty budou sloužit ke zjednodušení transportu nepohyblivých klientů k vyšetřením, stravování či jiným činnostem.

 

Za zbývající 3 tisíce korun koupí motorkáři vybavení (například fotbalové míče) pro dětský fotbalový oddíl v Lukové.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 až 6 - Motorkáři v psím útulku v Dolním Třešňovci, Dášenka na snímku 2, Rony s límcem na foto č. 5. Oba pak s motorkáři a vedoucí útulku Renatou Pišťáčkovou na snímku č. 6
7 až 11 - U rodiny Kašparových ve Výprachticích
12 až 20 - V Domově pro seniory v Lanškrouně

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/6230-motosraz-v-lukove-zazil-prvni-svatbu