Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 481x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 173x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 233x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

Ročenka 2009V uplynulém roce jste si na těchto stránkách mohli přečíst celkem 411 článků. Absolutně nejčtenějším článkem byl „Kulturák bude mít nového provozovatele“, u kterého jsme zaznamenali více než sedm tisíc přečtení. Níže najdete 24 článků – z každého měsíce dva nejčtenější.


 

 

Požár v Lubníku9. 1. - Požár zemědělské usedlosti v Lubníku
Devátého ledna těsně po půlnoci vyjíždělo pět hasičských jednotek k požáru skladových prostor zemědělské usedlosti v Lubníku.  Mráz kolem minus sedmnácti stupňů jejich práci dost komplikoval, protože zamrzala technika, ale obytné prostory se nakonec před ohněm uchránit podařilo.
Hospodářské stroje, nářadí, vozy a traktor požáru podlehly.


Opuštěný Společenský dům14. 1. - Kulturák bude mít nového provozovatele
Nejnovější historie Společenského domu se začala psát v roce 2004. Budovu i s pozemky koupilo město a následně uzavřelo dvě smlouvy se společností Gurmán.
Dle informací, které zazněly na veřejném jednání Zastupitelstva města Lanškroun, stav pohledávek za společností Gurmán přesahoval k 17. 12. 2008 částku 2,5 mil Kč. Z důvodu dlouhodobého neplnění závazků došlo ze strany města k výpovědi nájemní smlouvy.
Od letošního roku má restauraci a sál s příslušenstvím v pronájmu Tomáš Lepin z Letohradu.


Líčení na Kalibr Cupu 20095. 2. - Kalibr Cup 2009
Budoucí kadeřníci, kadeřnice a kosmetičky měly na letošním 9. ročníku soutěže středních škol a učilišť za úkol vytvořit modelce účes ve stylu Egypt, dále tématicky vhodný make-up a úpravu nehtů (nail-art). Soutěž probíhala od 10 do 18 hodin a byla doprovázena nejen zábavným programem, ale hlavně velkým zájmem diváků.

 

Čerství maturanti28. 2. - Velký maturitní ples
Parkoviště a přilehlé ulice Společenského domu v Lanškrouně byly v pátek večer plné aut. Na ples místní Střední odborné školy a Středního odborného učiliště se sjeli rodiče z blízkého i dalekého okolí. Velký ples maturantů třídy 4.KMB a 4.SE, budoucích kosmetiček a elektrotechniků, měl bohatý program.

 

 

Ples v Horní Čermné1. 3. - Plesová sezóna pokračuje
Jako každý rok,ani letos nemohl v Horní Čermné chybět ples, který pořádá Unie rodičů při ZŠ Horní Čermná. Dlouholetou tradicí je, že si žáci devátého ročníku čermenské základní školy připraví předtančení.

 

 


Módní přehlídka na Zadáno pro ženy25. 3. - Zadáno pro ženy
Více než dvě hodiny příjemné zábavy si užily návštěvnice úterního večera, kdy bylo v prostorách lanškrounského zámku ZADÁNO PRO ŽENY. Na samém začátku se vylosované zájemkyně, paní Milada a Edita, svěřily do péče kadeřníka. Jejich postupná proměna probíhala v přímém přenosu přímo na jevišti.

 


Prodavačky v Konzumu na Zámečku3. 4. - Třetí rok nákupů přímo v sídlišti Zámeček
Prodejna KONZUM na dolním konci sídliště Zámeček už funguje tři roky – přesně od 18. prosince 2006 – a umožňuje nakoupit všechny základní věci pro domácnost od potravin, zeleniny a ovoce přes drogistické zboží po noviny a časopisy pro obyvatele sídliště s budoucím cílovým množstvím 332 bytů a 90 rodinných domků.

 


Vrtulník na lanškrounském náměstí27. 4. - Vrtulník zasahoval na náměstí
27.4. v 16:15 hod. přistál na lanškrounském náměstí J. M. Marků vrtulník Eurocopter EC 135 T2 OK-DCD. Pilot Letecké záchranné služby Hradec Králové usedl se svým strojem přímo na jižní straně náměstí.
Po půlhodině, během níž došlo k přeložení pacienta ze sanitky do vrtulníku, se za velké pozornosti místních obyvatel opět vznesl.


Freddie Mercury2. 5. - Lanškroun se proměnil v město plné hvězd
Jako každý rok studenti třetího ročníku a septimy místního gymnázia ve spolupráci s KC Lanškroun pořádají prvomájový MAJÁLES.
Tento rok byl ve znamení filmových hvězd a Hollywoodu, proto jsme mohli v již tradičním průvodu najít např. Drákulu, rodinu Simpsonových, Zora a spoustu dalších známých filmových postav.


Morybundus Band v Sázavě24. 5. - V Sázavě zahrálo pět kapel
23. května se v sázavské hospodě uskutečnil nultý ročník hudebního festivalu SÁZAVA DŽEM. Přibližně v osm hodin večer nastoupila první z kapel – OBA. Zpěvačka této skupiny byla jedinou ženou, která se v průběhu večera objevila na pódiu. I když vystoupilo celkem pět skupin, tak lidí mnoho nepřišlo.

 


Žáci s výučními listy24. 6. - Nástrojaři, knihařky a kadeřnice dostali výuční listy
Ve středu 24.června bylo Jiráskovo náměstí plné „kočárů“ a rytířský sál lanškrounského zámku praskal „ve švech“. Nekonala se zde žádná bohatá svatba, ani nepřijelo drahé divadlo z Prahy ani neprobíhala vernisáž věhlasného výtvarníka. To jen rodiče, prarodiče a přátelé učňů SOŠ a SOU Lanškroun přišli na slavnostní předávání výučních listů.


Na pivních slavnostech vystoupilo několik známých i neznámých kapel28. 6. - Pivní slavnosti v Lanškrouně
Kavalír 11°, Záviš 12°, Pardál, Svijanský maz a Černá hora, tak to jsou piva, která se točila na nultém ročníku Pivních slavností, které se konaly 26. a 27. června na nádvoří místního zámku. Doprovodný program byl opravdu nabitý. Na pódiu se vystřídala spousta kapel - jak místních tak i přespolních.

 

 

Radek Žalud na farní zahradě25. 7. - Farní zahradou zněly písně z muzikálů
Písněmi ze známých muzikálů se 24. července lanškrounskému publiku představil nevidomý zpěvák Radek Žalud, který je nazýván „český Bocelli“. Spolu s ním vystoupili i jeho přátelé, zpěvačka Míša Šrámková a klavírista Míra Orság.

 


Kolize motocyklu a automobilu28. 7. - Další nehoda na křižovatce ulic Dukelské, Svobody a Janáčkově
V pondělí 28. července nedal na výše zmíněné křižovatce  41letý řidič vozidla Renault Espace přednost motocyklu Yamaha, jedoucímu po hlavní silnici. Došlo ke střetu,  při němž 41letý řidič motocyklu upadl na vozovku a utrpěl zranění

 


Pavel Severa čepuje pivo9. 8. - U Pastýře se vybralo 27 tisíc korun, škola dostane trojnásobek
Na začátku byl nápad Pavla Severy pomoci Zbigniewu Czendlikovi s jeho charitativními projekty. A tak bylo dohodnuto, že celý páteční den bude poslanec Severa v restauraci U Pastýře pracovat coby číšník. Ke spropitnému, které mu lidé dají, přidá dvojnásobek a celá částka bude věnována Základní škole speciální v Lanškrouně.


Regály v Hrušce19. 8. - Hruška je v Lanškrouně
Málokdo ví, že jde o velký ostravský prodejní řetězec Hruška, spol. s r.o. se skoro 300 prodejnami a 3 velkoobchodními sklady.
Jeho nejnovější prodejnu otevřeli zcela nenápadně v úterý 18. srpna na Nádražní ulici naproti nábytkářskému areálu Dál v Lanškrouně.


DJ na Eagle Gate19. 9. - EAGLE GATE v Lanškrouně
V pátek 18. září a v sobotních ranních hodinách probíhal v lanškrounském XL CLUBU „nejlepší regionální kulturní festival všech dob EAGLE GATE beta version 0.9“.  Místní kulturák se proměnil k nepoznání - nechyběla velká světelná show, velkolepá výzdoba, LCD projekce.

 


Nový zámek24. 9. - Lanškrounští nabídku na koupi Zámečku nevyužili
Ve středu 17. září měli lanškrounští zastupitelé příležitost získat Nový zámek u Rudoltic do majetku města. Jeho současný vlastník architekt Přemysl Kokeš se totiž chystá budovu vložit do obchodní společnosti Nový zámek s.r.o., kterou vlastní společně s kontroverzním podnikatelem Jiřím Vávrou. Kokeš však musel nejdříve učinit nabídku městu, které má na nemovitost tzv. předkupní právo.

 

 

 


Modelka na módní show3. 10. - Módní show boutique Sabrina
V restaurovaných prostorách kostela sv. Anny se 3. října uskutečnila už třetí módní show boutique Sabrina paní Aleny Němcové. Přehlídku moderoval herec Saša Rašilov, který uvedl hosty večera - zpěváka Petra Muka a děkana Zbigniewa Czendlika. Slavnostní atmosféru podtrhlo vystoupení reprezentantů republiky ve standardních tancích Jany Kumpoštové a Petra Komendy.

 

 

 


Turisté ve sněhu19. 10. - Vycházka turistů sněhovými polomy...
...v začínajícím podzimu, pár kilometrů od Lanškrouna. Kdo by řekl, jak jsme nakonec byli rádi, že se nám podařilo se z lesa dostat před setměním. Byla to první podzimní vycházka pěších turistů v neděli 18. října.

 

 


Nově otevřený obchvat v Opatově11. 11. - Do Svitav rychleji a bezpečněji
Obyvatelé Opatova, ale i řidiči na cestě spojující Lanškrounsko a Svitavy, si mohou oddechnout. Ve středu 11. 11. v 11 hodin byl na silnici I/43  slavnostně otevřen nový obchvat kolem obce Opatov. Slavnostní otevření přeložky dlouhé 4,2 km uváděl známý televizní moderátor Alexandr Hemala.

 


Favorit, který to neubrzdil21. 11. - V mlze se střetla tři vozidla
V sobotu 21. listopadu v 8:15 hodin došlo na silnici č. I/43, v úseku oprav přibližně jeden kilometr za obcí Rudoltice ve směru na Svitavy, ke střetu tří osobních vozidel. Kvůli zúžení dávala třicetiletá řidička Citoënu Xsara přednost protijedoucímu vozidlu Hyundai Accent.

 


Pohřešovaná dívka3. 12. - Vražda z roku 2006 objasněna
Východočeským policistům se ve spoluprácí s kolegy z Policejního prezidia a Kriminalistického ústavu podařilo po dlouhodobém a rozsáhlém vyšetřování objasnit vraždu 18leté dívky z okresu Ústi nad Orlicí.
Dívka byla pohřešována od začátku října roku 2006, kdy byla naposledy viděna u lékaře v Litomyšli.

 

 

 

Přeplněné nádvoří zámku5. 12. - Když se čerti žení
Jak to vypadá KDYŽ SE ČERTI ŽENÍ se 5. prosince přišla podívat "půlka Lanškrouna" a tak se nádvoří zámku pro tolik lidí jevilo jako těsné a nepřehledné. Spokojeně vypadaly jen děti, které si na ramena vysadil tatínek.