Lanškroun

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

20. 04. 2024 224x

A to přímo uprostřed lanškrounského náměstí, abychom názorně viděli, co vše se ocitne v nádobách na směsný komunální odpad. Ano, i takto může vypadat Den země, který se v Lanškrouně konal 19. dubna. ...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 448x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 289x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200321 koronaS prvními potvrzenými případy koronaviru v Lanškrouně se mezi lidmi, zejména pak na sociálních sítích, strhl hon po tom, kdo je tím prvním nemocným a koho dalšího mohl ohrozit. Diskuze občas připomínaly lynčování. Prvním nakaženým ve městě přitom mohl být kdokoli z nás. A to poslední, co člověk potřebuje ve chvíli, kdy se u něj potvrdí dosud málo známé onemocnění, je číst příspěvky lidí, kteří se dožadují vašeho jména, povolání a adresy.


Každým dnem se objevují další a další zaručené informace o tom, kolik je v Lanškrouně nakažených, kolik lidí je v karanténě a kdy bude uzavřené celé město. Starosta je v diskuzích vyzýván k tomu, aby tyto informace sdělil, přestože několikrát zopakoval, že je nedostává.

Situace je složitá pro nás všechny. Projděme si ale racionálně fakta, která máme a dejme je do kontrastu s tím, co se povídá mezi lidmi.

Fáma č. 1: „V Lanškrouně je osm nakažených“
Kolik je nakažených v Lanškrouně, v Česku a ve světě, nikdo neví. U řady lidí, zejména mladých a zdravých, se nemoc téměř neprojeví. Mírné příznaky má asi 80 % nakažených, velká část z nich ani nejde k lékaři. V Česku se navíc poměrně málo testuje. K 17. březnu bylo provedeno 0,62 testů na tisíc obyvatel. Třeba v Rakousku to bylo 1,17, v Itálii 2,31 a v Jižní Koreji dokonce 5,57 testů na stejný počet obyvatel. Můžeme se tak bavit pouze o počtu potvrzených případů. Těch je v Česku, k 21. březnu, 925. Z toho v Pardubickém kraji 21, čímž patří mezi nejméně postižené regiony v zemi. 15. března hejtman Martin Netolický uvedl, že bude zveřejňovat čísla pouze za celý Pardubický kraj. Od hygieniků nedostává přehled počtu potvrzených případů ani starosta Radim Vetchý. Ten 18. března napsal: „Mám oficiálně potvrzeny dva případy, dále jsem v kontaktu s dalším nemocným, kdy mám informace od rodiny.“ Starosta tak má informace o třech pozitivně testovaných. Od 18. března narostl počet případů v celém Pardubickém kraji o šest.

Fáma č. 2: „V Lanškrouně je 900 lidí v karanténě“
Další číslo, které se šíří mezi lidmi. Znamenalo by to, že v karanténě je skoro 10 % obyvatel města. Že jde o nesmysl, ukazují už počty vydaných eNeschopenek z důvodu karantény. K 18. březnu jich bylo v celém okrese Ústí nad Orlicí vydáno 135. Počet lidí v karanténě bude vyšší, ale určitě neplatí, že by v Lanškrouně bylo v karanténě 900 lidí. Jejich počet je několikanásobně nižší.

Fáma č. 3: „Lanškroun bude zcela uzavřen“
Když v pondělí brzy ráno hygienici uzavřeli 21 obcí na Olomoucku, tak v nich bylo 25 potvrzených případů. Tedy více, než je nyní v celém Pardubickém kraji. Velkou roli ale hraje nejen počet potvrzených případů, ale i pravděpodobnost, že se nákaza stihla rozšířit. V další uzavřené obci na Vysočině byly čtyři případy. Konala se tam ale oslava, na které se mohlo nakazit až 50 dalších lidí. Pokud by došlo k uzavření dalších měst či oblastí, tak by zřejmě muselo dojít k většímu rozšíření nákazy nebo ohrožení větší skupiny osob. K uzavření města by hygienici přistoupili pravděpodobně v noci, bez předchozího upozornění, aby nedošlo k nekontrolovanému stěhování lidí z města a šíření nákazy mimo postiženou oblast. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by mělo v tuto chvíli dojít k uzavření Lanškrouna.

Matěj Brýdl