Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 581x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 372x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 273x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200627 kytkyJmenuji se Miroslav Svoboda a pracuji jako zahradník Technických služeb Lanškroun. Každý den se se mnou a mojí pomocnicí můžete setkat na ulici, kruhovém objezdu a u květinových záhonů. Na začátek bych chtěl upozornit, že nejsem žádný kriminálník, jak mě často občané vnímají, nedělám tuto práci z nouze ani za trest. Práci zahradníka v technických službách dělám proto, že mě baví a je to můj velký koníček.


Musím pochválit občany Lanškrouna, že se poslední dobou výrazně zlepšil přístup lidí k zeleni a vandalismus zdaleka nedosahuje takové míry jako před pár lety.

Bohužel, kámen úrazu jsou ale někteří nezodpovědní pejskaři.

Milý páníčkové, rozumím tomu, že pejskům je velmi těžké vysvětlit, kde mohou a kde nemohou vykonat svoji potřebu. Pokud pes pobíhá na náměstí bez vodítka a páníček jde opodál, což se stává poměrně často, tak je asi složité mu nějak zabránit vykonat potřebu i metr přede mnou v záhoně, který zrovna ošetřuji. Ale moc prosím, pokud máte svého pejska na vodítku a vidíte, že chce udělat potřebu na nářadí, které máme položené vedle záhonu, nebo přímo do záhonu, který zrovna ošetřujeme, pokuste se prosím svého pejska posunout alespoň o kousek dál. Obzvlášť v poslední době se mi velmi často stává, že mě lidé naprosto ignorují a pejska nechají vykonat potřebu kousek ode mne, a pokud je napomenu, tak se hodně rozčilují. No, a ono potom sahat „na to čerstvé", i když mám rukavice, není nic moc příjemného.

Bohužel, mezi občany je pevně zakořeněné, že pletí záhonu ve veřejné zeleni provádí jen kriminálníci a podobná individua. Opravdu nejsem žádný zločinec.

Pletí záhonu je práce, která je vnímána jako horší, než okopávání plevele na chodníku. Je to něco ostudného, ponižujícího. Pokud se kolegů, co tuto práci odmítají dělat zeptám, proč to nechtějí dělat, tak velmi často právě argumentují tím, že tam jsou psí exkrementy a chováním pejskařů, kteří je naprosto ignorují a klidně nechají svého miláčka udělat potřebu kousek od nich v místech, které zrovna ošetřují.

Milý pejskaři. Většina z vás jsou velmi uvědomělí a ohleduplní lidé. Bohužel je ale mezi vámi skupina takových, která na veškerá pravidla kašle. Prosím, chovejte se k nám, pracovníkům údržby zeleně tak, jak byste si přáli, abychom se chovali my k vám. Ten pes, němá tvář, nemůže za to, jakého má pánička.
Děkuji za pochopení.

 

 

Dovětek jednatele Technických služeb Lanškroun

Co napsat závěrem k tomuto článku? Věřím tomu, že většina ohleduplných občanů toto vnímá a práci zahradníka a jeho pomocnice si váží. Bohužel je doba taková, že nedokážeme nebo nechceme vystoupit proti aroganci a hulvátství malé skupiny „spoluobčanů".

Chcete názorný příklad? Pracovník Technických služeb, který vykonával úklid města, byl ponižován kolemjdoucími, které záměrně komentovaly jeho činnost pro město s vyhodnocením jeho vzdělání a možnou vazbou na kriminální činnost. Myslíte, že se ho někdo zastal? Na toto je jediná odpověď. Kdyby si někteří z nás uvědomili, že náměstí, ulice, chodníky a některé zelené plochy jsou veřejným prostorem proto, abychom je v klidu mohli užívat a přitom z nich nedělali skládku nedopalků, odpadků a psích exkrementů, tak by lidé na „špinavou" práci, kterou nikdo jiný nechce dělat, nebyli potřeba. Zamyslete se nad tímto problémem, kdy děláte z Technických služeb služky. Pořádek a čistota celého Lanškrouna není vizitkou jenom Technických služeb...

Miroslav Keprta