Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:583x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:384x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:273x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

181225 kaca24. březen, 15:00 hodin, sál lanškrounského zámku
Agentura DAP
Klasická veselá pohádka Čert a Káča na motivy Boženy Němcové, ve které vystupuje pět postav. Jedná se o výpravné představení, hrané v dobových kostýmech a je k němu složená scénická hudba.

Písničky zde nejsou jen doplňkem, ale posouvají děj kupředu a dialogy tak plynule přecházejí z mluveného textu do zpěvu a naopak. Pohádka je plná překvapení a nečekaných situací. Pohádka je určena pro děti od čtyř do deseti let a pro rodiče s dětmi.

Kdo by neznal pohádkovou Káču, v českých pohádkách má mnoho podob, ale vždy je to řízná, rázovitá lidová postava.

Káča v naší pohádce je mladé, energické děvče, které slouží u panovačné a sobecké kněžny.
S ovčákem Jirkou se mají rádi a chtějí se vzít, ale k tomu potřebují povolení od kněžny. Ta jim ho již čtvrtý rok slibuje, ale stále to odkládá a odkládá… Závidí Káče její mládí a lásku a vymýšlí nejrůznější záminky, aby ji mohla trápit a sekýrovat. Ví, že Káča moc ráda tancuje a celý rok se těší na posvícenskou tancovačku. Schválně ji v ten den zavalí prací, aby jí pokazila jí radost a znemožnila jít k muzice. To je poslední kapka a temperamentní Káča v spravedlivém hněvu poví kněžně od plic, co si o ní myslí. Ta v záchvatu zlosti vyhodí Káču ze služby. Rozvážnější Jirka vidí, že se jim povolení k sňatku vzdaluje a přemlouvá Káču, aby šli společně za kněžnou a odprosili ji. To svéhlavá Káča odmítne pohádá se ještě i s Jirkou.

Káča osamí, z hospody je již slyšet muzika, na tancovačku nechce jít sama. Tu se zčistajasna objeví neznámý pocestný a dá se s Káčou do řeči. Nešťastné děvče mu vylije srdce a onen neznámý, který se představí jako vysoký úředník Nejvyššího pána jí slíbí, že jí s jejím trápením pomůže. Jenom prý musí jít panenka s ním a on ji domluví u Nejvyššího pána audienci a ten kněžně nařídí povolení k svatbě vydat. Ozve se pekelný kvapík, neznámý popadne Káču a fofrem s ní odtančí pryč. Kdo je onen pocestný a kam Káču odnáší je asi všem jasné.
Jak si naše Káča poradí s čertem? Jakou roli sehraje v našem příběhu Jirka, odhodlaný se postavit za svoji Káču a jak to dopadne s vytouženou svatbou? To se dozvíte v našem představení.

Potěší vás řadou písniček, zasmějete se veselým scénám, například s čertovským vrátným u pekelné brány, pobaví vás i další čertův převlek, budete fandit rázné, ale upřímné Káče a překvapí vás, jak to dopadne se závistivou a domýšlivou kněžnou.

Naše představení je již sedmá pohádka, kterou pro naši agenturu napsala známá spisovatelka a autorka televizních her Božena Šimková. Zúročila v ní letitou zkušenost s mnoha svými televizními i divadelními pohádkami, vzpomeňme například večerníčky Krkonošská pohádka. Všechny se vyznačují krásnou, květnatou češtinou. Zkušená autorka umí napsat příběh srozumitelný pro malé diváky, který zároveň pobaví i dospělé.

Vstupné 50 Kč, vstupenky k prodeji před divadelním představením.