Good afternoon, it is Wednesday 21.8.2019. It is the nameday of Johana, tommorow is the nameday of Bohuslav.

190515 angolaV pátek 10. května se uskutečnil projektový den, kterého se zúčastnili všichni žáci naší školy. Děti na 1. stupni ZŠ se nejdříve podívaly na dokument o životě v Angole a seznámily se se základními údaji a fakty. Pak  pracovaly v 5 skupinách napříč ročníky, plnily různé úkoly a porovnávaly život dětí u nás a v Angole.

Nejvíc je zasáhla skutečnost, že děti mohou žít v chudobě a ve válce. Na závěr projektového dne si všichni pochutnali na "angolském obědě".

Žáci 2. stupně byli rozděleni napříč ročníky do pěti skupin, které po 45 minutách měnily své dílny.
V první dílně společně nahlédli, pomocí krátkých filmů, do života Angolanů a jejich rodin. Některé poznatky si pak vyzkoušeli v praxi jako např. pletení copánků, nošení břemen na hlavě.

Ve druhé dílně se žáci věnovali přírodě. Dozvěděli se spoustu zajímavostí o nerostech, antilopách vraných nebo baobabu. Aby vypočítali průměr kmene stromu baobabu, kolik zaplatí angolské děti za školné, kolik procent lidí musí přinášet vodu a další zajímavosti ve třetí dílně, museli použít vzorečky a další znalosti z matematiky.

Čtvrtá dílna byla věnována volnočasovým aktivitám. Zdolávali překážkovou dráhu s knihou na hlavě a v malé tělocvičně si, společně s paní učitelkou, osvojili několik kopů a úderů z bojového tance Capoeiry.

V páté dílně se dělili do dvou skupin, které postupně připravovaly angolské jídlo podle receptů.
Na závěr projektového dne odevzdali pracovní listy, které v jednotlivých dílnách vyplňovali, a přemístili se do učebny výtvarné výchovy, kde byl připraven „angolský“ raut. Každý si vzal talířek a lžíci a postupně ochutnával všech pět připravených pokrmů. Všechna jídla z talířů zmizela, jen angolské rizoto zůstalo. Po opláchnutí talířků, se všichni přemístili do školní jídelny, kde pro ně pan kuchař s kuchařkami připravil další ochutnávku angolské polévky, hlavního chodu a ovoce.


Dagmar Habrmanová
ZŠ a MŠ Damníkov

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat a přihlásit se můžete v pravé části stránek.