Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 Hits:557x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 Hits:292x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 Hits:265x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 Hits:752x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

191004 jazz26. říjen, 19 hodin, sál Multifunkčního centra L´Art
KC Lanškroun ve spolupráci s Iljou Michalcem – NEW MUSIC production agency pořádá již 19. ročník festivalu jazzové hudby. Dramaturg a duchovní otec festivalu, lanškrounský muzikant a skladatel Ilja Michalec oslovil i tento rok různorodá hudební uskupení.


Program:
19 Jazz in Duo
20 The Rainbreakers
21 Inbar Fridman Trio
22 Emma Larsson Quartet

 

JAZZ IN DUO

JAZZ IN DUO (PL). Duo Magdaleny „Buky“ Boduły a Bartka Czubaka čili jazz v akustickém podání. Hlasová čarodějka, vokalistka Magdalena Bodula se ideálně orientuje nejen v novoorleánském stylu, fascinována první dámou jazzu, Ellou Fitzgerald. Na českém turné ji doprovodí mladý a talentovaný kytarista Bartek Czubak, pohybující se ve své tvorbě na pomezí jazzu, fusion a improvizované hudby. Magdalena má kromě tohoto ryze jazzového dua i vlastní rockovou kapelu Meteor Band, jako zpěvačka spolupracuje s big bandem Mundana a má rovněž další autorské projekty, těsné provázané s tolik milovaným jazzem…

 

 

THE RAINBREAKER

THE RAINBREAKERS (UK) Ben Edwards – zpěv, el. kytara, Charlie Richards – sólová kytara, Peter Adams – baskytara, Sam Edwards – bicí. Čtyřčlenná kapela ze Shrewsbury, města jižně od Liverpoolu, je v britském hudebním tisku oslavována jako jedna z čerstvých nových tváří („fresh new sound“) britského bluesrocku. Skupina si vytvořila výrazný a charakteristický zvuk, který ztělesňuje spojení dynamických hudebních prvků, jež překlenují „propast“ mezi blues, rockem a soulem. Kapela je obzvláště fascinovaná zvuky minulosti, od soulových melodií a psychedelických zvuků až po garážové riffy a R&B groovy. Na britské scéně jsou přirovnáváni k souborům jako jsou např. The Black Keys, Gary Clark Jr. a Doyle Bramhall. Úsilí kapely dokonce získalo pozornost poroty The British Blues Awards, která je nominovala na Cenu pro nejlepšího začínajícího umělce za rok 2016.

 

 

INBAR FRIDMAN

INBAR FRIDMAN ( IL,CZ) Inbar Fridman je krásná a oduševnělá žena a zároveň vynikající jazzová kytaristka, mimo jiné i spoluhráčka legendárního bubeníka Billyho Cobhama. Narodila se v Izraeli, kde získala základní hudební vzdělání. Po studiu na místní Rimon School of Jazz Music se Inbar přestěhovala do USA, aby pokračovala ve své jazzové výuce bakalářským titulem na William Paterson University v New Jersey. Zde studovala s takovými veličinami jakou jsou Gene Bertoncini, Harold Mabern, James Williams a John Mosca. V New Yorku hrála v slavných jazzových klubech Smalls, Fat Cat, 55 bar a Blue Note, abychom jmenovali alespoň některé, po boku známých hudebníků, jako je Aaron Goldberg, Steve Cardenas, Will Vinson, Myron Walden a Harry Whitaker. Poté se přesunula zpět do Izraele, s různými kapelami od té doby pravidelně cestuje a hostuje po Evropě a Izraeli. V Lanškrouně se Inbar představí obsazeném na české poměry velmi luxusními hudebníky: basistou Matějem Černým a bubeníkem Markem Antoňů.

 

 

EMMA LARSSON QUARTET

Emma Larsson Quartet (USA/Sweden/D/CZ) představuje novou sortu zpěváků, kteří tlačí hranice jazzových vokálů přes okraj post bopových konvencí do říše, kam před nimi ještě nikdo nedoputoval. Emma Larsson má bezchybný timing, bezvadné frázování, skvělé napojení na publikum a vrozený dar vědět, kdy ubrat a kdy naopak přidat na výrazu.

Narodila se ve Švédsku a začala se učit na klavír ve věku osmi let. Od svých dětských let věděla, že hudba bude hrát v jejím životě důležitou roli. Ve čtrnácti začala hrát i na saxofon, ale klavír byl nadále jejím hlavním nástrojem, ale nakonec dostal před oběma nástroji přednost jazzový zpěv.

Emma Larsson natáčela a účinkovala s mnoha známými umělci v mnoha zemích a nyní působí jako jazzová zpěvačka a skladatelka, usazená v New Yorku. Pracuje jako skladatelka i textařka. Mezí osobnosti, které ji hudebně ovlivnily, počítá především Johna Coltranea a Betty Carterovou, dále i Waynea Shortera, Shirley Hornovou, Tynera McCoye a Herbie Hancocka. Jako primární literární vliv uvádí Mayu Angelou.V New Yorku je Emma stabilně obklopena prvotřídní kapelou. Klavírista Shedrick Mitchell je znám v jazzových kruzích svou spoluprací s Kenny Garretem a Arethou Franklin, kontrabasista Eric Revis je veteránem kvartetu Branforda Marsalise a bubeník Billy Drummond pravidelně hrává s Joem Hendersonem a Freddiem Hubbardem.

Americké kvarteto Emmy Larsson můžete pravidelně slyšet na vystoupeních v nejlepších jazzových klubech v NYC, jako jsou Blue Note, Miles ‚Café, Iridium, The Bar Next Door, Smalls Jazz Club a Zinc Bar. Finanční podnínky turné nám samozřejmě nedovolí tyto velikány světového jazzu v Česke republice představit – na českém turné doprovodí Emmu osvědčení a ve středoevropském kontextu výjimeční hráči: americký pianista rakouského původu Walter Fischbacher, český kontrabasista Jiří Kořínek a německý bubeník Thomas Esch.

Vstupné 100 Kč/mládež do 15ti let a hendikepovaní 60 Kč

View the embedded image gallery online at:
https://www.lanskrounsko.cz/en/9012-jazz-19#sigProId6f8db61b29