Seriál o Společenském domě, díl 25: Rok 1989 odstartoval změny. Kulturák si na sebe musel vydělat.

180318 sd25Po Karlu Mikulášovi, který byl ředitelem SD od roku 1973 do roku 1986, vedl toto kulturní zařízení Pavel Šilar. Rok 1989 odstartoval mnoho změn ve vedoucích pozicích jak ve městě, tak i v n. p. Tesla Lanškroun. Výjimkou nebyl ani kulturní dům, který byl tehdy jednou z divizí Tesly.

Tesla prakticky hned začátkem roku 1990 začala jednat o vstupu zahraničního kapitálu. Ve Společenském domě se to odrazilo tak, že se v této souvislosti organizovalo mnoho jazykových kursů. Byly to zejména kursy angličtiny včetně technické a americké angličtiny, dále kursy němčiny, francouzštiny, italštiny, holandštiny, španělštiny, esperanta a od dubna 1991 v souvislosti s jednáními s japonskou firmou JCCE i japonštiny.

„V létě roku 1990 vypsalo osobní oddělení Tesly výběrové řízení na ředitele kulturního domu,“ vzpomíná tehdejší vedoucí poloprovozu hybridních obvodů Petr Skala. „Šéfa výroby hybridů jsem nemohl dělat z politických důvodů. Na toto místo šel po odchodu Franty Federleho Pavel Švec. Chtěl jsem zkusit něco nového, a tak jsem se na ten konkurz přihlásil.
Komisi, v čele s JUDr. Danačíkovou, jsem asi přesvědčil "podnikatelským záměrem“. 1. listopadu 1990 jsem byl jmenován vedoucím hospodářského střediska 16 „Kulturní dům". Měl jsem se snažit dostat toto středisko do zisku a to se podařilo.“

V kulturním domě, který si na sebe musel vydělat, docházelo k velkým změnám. Před koncem roku 1990 byla v hotelu zřízena směnárna. Na základě povolení SBČS Hradec Králové byla Tesla Lanškroun oprávněna provádět směny valut a cestovních šeků na Kčs a zpětný nákup nespotřebovaných valut a cestovních šeků.

Od 1. ledna 1991 došlo také k navýšení cen pronájmu místností v kulturním domě. Za hodinu pronájmu bylo účtováno: malý kabinet 40 Kčs, velký kabinet 65 Kčs, učebna 48 Kčs, levé přísálí 122 Kčs, bar 115 Kčs a sál 230 Kčs.

Leden 1991 přinesl i zrušení odborové knihovny. Knihy byly postupně rozprodány. V prvním kole byl svazek za pětikorunu, ve druhém kole byly za symbolickou cenu 2 Kč rozprodány asi tři tisíce knih. A nakonec si zájemci mohli zdarma odnést libovolné množství svazků.

Po zrušení dotací na kulturní a společenské pořady musel kulturní dům hledat někdy i neobvyklé cesty jak získat finance na další činnost. Proto byla 1. května 1991 otevřena v malém kabinetu stálá prodejna obuvi za ceny o deset i více procent nižší než ve státních a soukromých obchodech. Nabízely se vzory obuvi ze Snahy Brno a Jihlava. Prodejní doba byla tři dny v týdnu (úterý a čtvrtek 13 - 18 hodin, sobota 8 - 11 hodin).

V prostorách bývalé knihovny byla ve stejný den otevřena herna vybavená kulečníkem, výherními automaty, šachovými a karetními stolky. Otevřeno bylo denně od 15, v neděli od 10 hodin.

 

Kromě těchto nových aktivit, jež měly pomoci kulturnímu domu finančně, nezapomínalo se ani na hlavní poslání domu – kulturu. „V horších finančních podmínkách a s polovičním počtem zaměstnanců bylo pro lanškrounskou veřejnost připraveno více akcí než v roce 1990. V průměru 3x týdně byl na sále kulturní nebo společenský pořad. Mimo koncertů a divadel se pořádaly semináře pro podnikatele, různé kursy, aukce malé privatizace, programy pro děti a dospělé.
Lektoři v kursech vyučovali přes tisíc dětí a dospělých. Hospodaření SD bylo natolik dobré, že mohl věnovat 100 tisíc korun na Konto Míša a 10 tisíc korun na pomoc jugoslávským dětem.“ Takto tehdy shrnul průběh roku 1991 v kulturním domě jeho ředitel Petr Skala.

Marie Hrynečková

Všechny díly seriálu najdete na: https://www.lanskrounsko.cz/cz/historie/spolecensky-dum-v-lanskroune


Foto:
1 - Prodej obuvi v tzv. malém kabinetu v 1. poschodí kulturního domu. Snímek byl zveřejněn v prosinci 1991 v závodním časopise Teslácký svět.
2 až 10 - V červnu 1990 proběhl ve venkovních prostorách kulturního domu "Velký dětský den" a došlo i na start balónu. Archiv Městského muzea Lanškroun.