Good morning, it is Thursday 18.7.2019. It is the nameday of Drahomíra, tommorow is the nameday of Čeněk.

Střední zemědělské škole v Lanškrouně chybí už jen malý krůček k tomu, aby její vlastní mlékárna začala fungovat. Výstavba mlékárny byla dokončena a je čerstvě zkolaudovaná.


„Technologie je vybraná, vše budeme zapojovat a čeká nás kolečko schvalování, abychom mohli vůbec fungovat. Počítáme, že nejpozději od listopadu by mohla mlékárna začít fungovat," řekl ředitel školy David Hruška.

 

Umožní studentům vidět proces v reálu
V novém provozu se studenti naučí mléko zpracovávat. Postupně tam stráví týdenní praxi. V mlékárně se bude vyrábět široká paleta výrobků. V plánu mají výrobu pasterizovaného mléka, zákysů, tvarohových typů sýrů a pomazánek, jogurtů a jogurtových nápojů. „Ve výrobě bude přítomný technolog, který bude se studenty pracovat. Myslím si, že zemědělské školy našeho typu mlékárny nemají. V Kroměříži mlékárnu mají, ale tam se přímo studuje obor zpracování mléka," upřesnil ředitel.
Ve škole bude mlékárna přínosem pro oba obory, které nabízí. V oboru agropodnikání se bude studentům zkušenost s výrobou a zpracováním mléka hodit do předmětu zpracování zemědělských výrobků. „Studenti budou mít možnost vidět celý proces v reálu a také si ho vyzkoušet," přiblížil David Hruška s tím, že v druhém oboru tato problematika zapadá do předmětu hygiena potravin.
Nápad vlastní školní mlékárny už před časem ocenil i krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech," uvedl.

 

Praktická výuka a moderní vybavení
Podobné nápady, jako ten se školní mlékárnou v Lanš
krouně, by krajští radní chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v regionu. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka," doplnil Václav Kroutil.
Během stavby studenti chodili kolem uzavřené budovy a ani nyní – po kolaudaci – ještě interiéry mlékárny neviděli. „Při stavbě musela být budova zahrazená, aby zde nedošlo k úrazu," popisuje David Hruška a zároveň dodává, že v nejbližší době se do ní podívají ti studenti, kteří budou mít výuku v horní části budovy, kde vznikly učebny pitevny, anatomie a odborných veterinárních předmětů. „Samotná mlékárna zůstane uzavřena do té doby, než bude vše zapojené a funkční," dodal ředitel školy v Lanškrouně.
Stavba nové budovy stála deset milionů korun, zčásti na projekt přispěla Evropská unie.

 

(čtk, jan)

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat a přihlásit se můžete v pravé části stránek.