Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 814x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

10. květen - Michal Hrůza & Kapela Hrůzy

10. květen - Michal Hrůza & Kapela Hrůzy

26. 02. 2024 483x

Zpěvák a skladatel Michal Hrůza má na kontě 11 alb a hudbu k mnoha filmům a seriálům. Muzice se věnuje více než 30 let a jak říká on sám „stále ho to baví“.

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 591x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

Rodák z Výprachtic, významný vojenský kapelník, komponoval své skladby převážně pro dechové orchestry. Několikrát se zúčastnil tradičního lanškrounského Monstrkoncertu dechových hudeb.

Potomek rozsáhlého muzikantského rodu Pravečků a Vacků, jedna z nejvýraznějších osobností české dechové hudby. Vysokoškolsky erudovaný houslista a dirigent, organizátor dění především ve vojenských, později i v amatérských dechových orchestrech. Hru na housle studoval u Stanislava Ondříčka a poté na mistrovské škole pražské konzervatoře u věhlasného houslového virtuóza prof. Jaroslava Kociána, dirigování u prof. Pavla Dědečka. V roce 1931 se stal nejmladším vojenským kapelník v celé historii čs.armády. Po druhé světové válce obnovil, jako její velitel, činnost Vojenské hudební školy v Praze. V roce 1951 vypracoval organizační strukturu velkého reprezentativního armádního tělesa - Ústřední hudby čs.lidové armády, v jejímž čele stanul jako její velitel a umělecký vedoucí. Jindřich PravečekPro politikou nespolehlivost byl v polovině roku 1956 propuštěn z armády, kde strávil 27 let, naplněných tvůrčí a organizátorskou prací. Metodicky spolupracoval s dechovým orchestrem hornických a hutnických učňů v Ostravě a krátce na to byl přizván k umělecké spolupráci s dechovým orchestrem mladých v kraslické továrně na hudební nástroje AMATI. Stal se jeho uměleckým poradcem a spolu s dirigentem Karlem Hájkem přivedl toto těleso k nejvyšším vítězstvím na světových soutěžích. Z nich nejcennější je prvenství ve Světové soutěži v Kerkrade v roce 1970. V těchto letech se naplno rozvíjí Pravečkova organizátorská, skladatelská, instrumentátorská a dirigentská činnost. Působí jako častý hostující dirgent u přednách dechových orchestrů v Čechách, na Moravě i ve Slezku, je členem porot při národních i mezinárodních soutěžích a festivalech a zástupcem Československa v CISPM. Na kongresu CISPM v Lucembursku (1972) vystoupil s podnětným odborným referátem a jednotném pojmenování dechových nástrojů, jejich jednotné notaci, různosti obsazení dechových nástrojů a s tím spojenými problémy pro nakladatele, skladatele a dirigenty. Pravečkovy předložené teoretické názory, podložené dlouholetou praxí výkonného umělce, se stávají základem k přijetí a k platnosti pro zúčastněné národní svazy dechových hudeb.

Pravečkův osobitý skladatelský rukopis, zřetelný už po prvních taktech, je nezaměnitelný. Cit pro národní intonaci, vroucí melodičnost a mistrovská instrumentace pro velký dechový orchestr. Je dirigentem s neomylným, absolutním sluchem, s přehledným gestem, přirozenou autoritou s vlídným humorem. Zkušeným pedagogem vojenských i civilních odborných vysokých škol. S nezlomnou vírou především ve vlastní síly, s přesvědčením a správně zvolené cestě životem. Dirigent stovek orchestrů doma i v zahraničí. Přísný, ale vždy spravedlivý porotce. Hudební praktik a teoretik, autor rozsáhlých prací o dechových orchestrech a instrumentaci. Složil 159 skladatelských opusů.

Jindřich Praveček, dovršil tradice české koncertní dechové hudby.