Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 288x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

23. a 24. květen - Microtela

23. a 24. květen - Microtela

15. 05. 2024 26x

Letos nás čekají dva dny vědy, techniky a zábavy, a to ve čtvrtek 23. a v pátek 24. května vždy od 9 hodin v Multifunkčním centru L´Art. Přijďte to s námi zažít!

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 606x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

Zahájení výstavyKdo přišel na sobotní vernisáž do čítárny lanškrounské knihovny, měl nejen příležitost shlédnout zajímavé fotografie dokumentující jihokorejský venkov, poslechnout si vyprávění autora výstavy o jeho pobytu v Jižní i Severní Koreji, ale také ochutnat exotickou korejskou kuchyni.

Městská knihovna v Lanškrouně a Česko-korejská společnost uspořádaly výstavu Michala Vodrážky, který strávil část svého mládí v Severní Koreji, vystudoval vysokou školu v Jižní Koreji a je mimo jiné tajemníkem Česko-korejské společnosti, s cílem představit Koreu a korejskou kulturu v Lanškrouně.
Projekt Česko-korejské společnosti, jež v rámci svého 20. výročí uspořádá několik obdobných výstav mimo Prahu, podpořila ředitelka knihovny Linda Netušilová a nabídla pro výstavu fotografií vhodné prostory.
Na vernisáži se debatovalo o napjatých vztazích mezi Severní a Jižní Koreou, o životě běžných lidí v obou těchto zemích, a o cestování a dobrovolnictví  na jihokorejském venkově. Na závěr byla připravena ochutnávka nejznámějších korejských pochutin: nakládaného zelí kimči, které je proslulé svou pálivostí a velmi výraznou vůní, korejské obdoby sushi zvané kimpap, sušeného rybího masa a dalších. Hosté si taky vyzkoušeli rituál servírování tradiční korejské pálenky sodžu, které se v Jižní Koreji vypije na tři miliardy lahví ročně.

Výstava potrvá do konce června.


Text: Jana Hajzlerová
Foto: Hynek Brýdl