Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 346x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

16. květen - Táňa Brodská, autorské čtení s besedou

16. květen - Táňa Brodská, autorské čtení s besedou

03. 05. 2024 82x

Čtvrtek 16. května od 17 hodin v Městské knihovně Lanškroun autorské čtení s besedou Táni Brodské.

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 608x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

motorkyKatolický kostel sv. Václava v Lanškrouně byl dnes místem, kde se sešlo kolem dvou stovek motorkářů z celé republiky, aby jim, i jejich strojům, požehnal do nové sezóny děkan lanškrounské farnosti Zbigniew Czendlik. Motorky byly odstavené nejen před kostelem, ale zaplavily celé Jiráskovo náměstí. Napočítali jsme jich přes 120.


Žehnání motorkářům se letos konalo už podvanácté, přitom podesáté přímo v Lanškrouně. K obdivování bylo mnoho krásných strojů. Unikátem, jediným v republice, byla např. stavba české výroby s motorem Tatra 613, které Zbigniew Czendlik neodolal a vyzkoušel si ji (foto 6). Nastartovat si však netroufl.


Farář, oděn do motorkářského trička, pozval všechny do kostela. „Je důležité, abyste byly pány svých strojů a ne stroje vašimi pány. Aby to neskončilo tragicky,“ řekl mimo jiné. Celý kostel při společné modlitbě také vzpomenul kamarády a přátele, kteří už mezi námi nejsou.


Nakonec Zbigniew Czendlik poctivě obešel všechny stroje a s požehnáním, aby se jim vše špatné vyhnulo, je pokropil svěcenou vodou.

 

Marie Hrynečková