Lanškroun

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

17. 05. 2024 731x

V polovině dubna se objevila na sociálních sítích petice za vyhlášení referenda o realizaci biotopu. „Původní záměr zajistit čisté přírodní koupání v Lanškrouně se značně odklonil od přání a požadavků místních občanů. Domníváme se, že projekt v současné p...

Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 507x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 618x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

vedaLetošní ročník Vědy u školy na ZŠ Dobrovského byl zaměřen na přírodopis a chemii. Hlavně byl ale zábavný, ať už šlo o chemické pokusy, zkoumání rostlin a živočichů, modely ze stavebnic, střelbu z airsoftových zbraní... no, a název Veselá zahrada, která probíhala odpoledne, mluví sám za sebe. K zajímavým momentům určitě patřila i přítomnost dvou rodilých mluvčích a přelet letadla, jehož na zahradě při pohledu shora vítal obrovský smajlík.

Uvnitř školy probíhalo hned od rána setkání představitelů firem se zástupci škol - této části programu bude věnován samostatný článek ing. Jiřího Kohouta.

 

 


PŘED ŠKOLOU

byly k nepřehlédnutí modely ze stavebnice Fischertechnik, Merkur a LEGO, robotická vozítka a panely prezentující projekty, s nimiž se žáci účastnili letošního kola Festivalu vědy a techniky. Představena byla i švýcarská stavebnice Geomag (foto 5) postavená na principu, kdy jsou v tyčkách magnety a ocelovými kuličkami se tyčky spojují. Děti ve školkách se tak mohou učit základní geometrické tvary, stavět z ní domečky, kolotoče, hvězdičky, ale i složitější stavby. Ve školách je stavebnice využitelná při výuce fyziky či chemie.

Děti se dobře bavily u řady stolků, kde žáci předváděli zábavné pokusy. Některé jsme požádali, aby své pokusy blíž popsali:

Zuzka, foto č. 2: Dělala jsem pokus nafouknout balónek bez použití vzduchu. Do kádinky jsem nalila ocet a do balónku jsem nasypala jedlou sodu. A když jsem balónek navlékla na kádinku ocet zvětšil svůj objem a balónek nafoukl.

Viktorka, foto 4: Když se podíváte zespodu krabice, která je oblepena černým papírem, aby bylo možné hologram vidět, tak vidíte obrázek promítající se ve vzduchu. Je to proto, že je na dně krabice mobil, který promítá video. V tom videu jsou vždy čtyři obrázky naproti sobě a na mobilu je položena pyramidka vytvořená z cédéček. Protože má taky čtyři strany, tak odraz vystupuje nahoru.

Chlapec na foto č. 8 neprozradil své jméno, ale uvedl: Jde o vysávání vzduchu z ponorky. Zvětšováním hmotnosti ponorky dochází k tomu, že gravitační síla je větší než vztlaková, proto se ponorka ponoří.

Marek na snímku č. 9 názorně vysvětluje: Z této lahve teče voda sem a jak se ta lahev plní, tak vytlačuje vzduch, který proudí hadičkou do druhé lahve. Ten vytlačuje vodu, která proudí zase zpátky sem.

Zajímavé poznatky děti získávaly u prvků z iQ parku Liberec, které vidíme na snímcích č. 17, 18, 19 (prolínání obličejů), 22, 23 a 25 (při přejíždění rukama po mřížce máte pocit, že druhá ruka patří někomu jinému).

Odvážnější si vyzkoušeli střelbu z airsoftových zbraní, které s sebou přivezli studenti vojenské školy z Moravské Třebové.

 

 

ZA ŠKOLOU

byla po poledni zahájena veselá zahrada nazvaná „Všechny barvy školy“, kde vystoupil taneční kroužek Sluníčko, děti si užívaly nejrůznějších atrakcí, her, soutěží, prolézaček a trampolíny.

 

Akce se zúčastnili i dva rodilí mluvčí, Peter z Floridy a Phil z Velké Británie. Oba trávili čas s dětmi. Někdo se účastnil kondičního cvičení bootcamp s Philem, někdo si jen povídal. "Pro děti jde vždy o atraktivně i aktivně strávený čas se zajímavými osobnostmi z anglicky mluvících zemí", pochválil přítomnost rodilých mluvčí jeden z rodičů.

Třešničkou na dortu by se dal nazvat přelet letadla nad školou, kde piloty vítal velký smajlík. Jeho tajemství spočívalo v tom, že týden před akcí byla v těchto místech část trávy vydatně pohnojena, takže vytvořila žádaný obrazec.

 

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka, Vladimír Cacek a Vladimír Křivka


Peter Imwensi
http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4908-je-to-obrovska-vydrz-a-energie

Phil Aubrey
http://www.zslado.cz/index.php/skolni-rok/aktuality/100-phil-aubrey-zazaril