Lanškroun

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

24. 04. 2024 621x

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním šk...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 661x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

17. 03. 2024 460x

Přednáška, 17 hodin, salonek Rudolf, Multifunkční centrum L´ArtPřednáší Mgr. Lucie Žáková.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 779x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

reditelkaPrvního srpna dojde ke změně ve vedení Kulturního centra Lanškroun. Do pozice ředitelky nastoupí dvaatřicetiletá Jaroslava Havlíčková, která bydlí v Albrechticích, ale jak sama říká, ač není přímo občankou Lanškrouna, téměř se za ni považuje.

V Lanškrouně také vystudovala gymnázium a poté pokračovala ve studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze – obor učitelství pro střední školy český jazyk a literatura a hudební výchova. Už během studií začala pracovat na ZŠ Dobrovského, poté na Gymnáziu Lanškroun a zároveň vyučovala taneční obor na místní ZUŠ. Doposud pracovala v ZŠ v Dolní Čermné.

Lanškrounští občané mohou Jaroslavu Havlíčkovou znát z mnoha kulturních, tanečních i sportovních akcí a vystoupení. Mimo jiné také vyučuje tanec, hraje na klavír a flétny, vede hodiny jumpingu, je členkou Lanškrounského smíšeného sboru, uvádí koncerty vážné hudby... těch aktivit je opravdu nespočetně. Snímky některých z nich přinášíme ve fotogalerii.

Nové ředitelce Kulturního centra Lanškroun, paní Jaroslavě Havlíčkové,  děkujeme, že odpověděla na tři otázky související s její budoucí činností. A přejeme jí i občanům Lanškrouna, aby se jí všechna předsevzetí dařila uskutečnit.  

Text: Marie Hrynečková

Foto č. 7 a 10 Tereza Žáčková
Foto 15 až 19 Vojta Šprync
Ostatní fotografie jsou ze soukromého archivu J. Havlíčkové

 

 

Na otázky Lanškrounska.cz odpovídá Jaroslava Havlíčková:

 

Máte nějakou zkušenost z přípravy kulturních akcí v Lanškrouně? Jakých?

Co se týká organizování akcí, dalo by se říci, že už jich mám pár za sebou, ale zatím to rozhodně nebylo v nějakém příliš velkém měřítku.

Již za dob gymnaziálních studií jsem se podílela na přípravě studentského Majáles a následně to byl maturitní ples. Společně s paní Martou Obrovou a Jiřím Sloupenským jsem se opakovaně účastnila příprav výročních koncertů flétnového souboru Lanškrounští pištci, jehož jsem byla mnoho let členkou.

Asi nejdůležitější a prozatím největší akcí byl celovečerní autorský projekt „PROMLUVÍME TANCEM“ s vlastními choreografiemi v době, kdy jsem učila taneční obor na místní ZUŠ Jindřicha Pravečka. Dále se již několik let podílím společně s mnoha dalšími lidmi na organizaci tanečního večera s názvem „DEJA VU“ I. Z. Dance Studia Ivety Zahradníkové.

V neposlední řadě bych mohla jmenovat různě zaměřené projektové dny ve škole. Každopádně si myslím, že na organizací každé větší akce je důležitá spolupráce mnoha lidí, velmi často to jsou i ti, kteří nejsou na první pohled vidět. I těm by měla patřit slova díků.

 

 

Měnila byste něco na současném způsobu fungování kulturního centra či kina? Co konkrétně?

Podobně jako v jiných oborech má člověk, který přichází na nové pracovní místo, tendenci mnoho věcí změnit. Často se ale stává, že to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, neboť situace a představy pouhého návštěvníka jsou mnohdy až příliš idealistické a diametrálně vše změnit není zrovna nejjednodušší. Hlavně to nejde ze dne na den…

Domnívám se však, že v dnešní době internetu je velmi důležité mít plně funkční a stále aktualizované webové stránky (online rezervace vstupenek, informace o cenách pronájmu, technické parametry, aktuální články a fotogalerie…), neboť každý návštěvník těchto stránek může být potenciálním klientem. K tomuto povedou určitě jedny z mých prvních kroků.

Hned z počátku své funkce bych ráda pomocí krátkého dotazníku/ankety pro občany Lanškrouna či okolí zjistila, o jaký druh kultury mají vlastně zájem.

Abych přilákala více spokojených návštěvníků, do budoucna bych využívala speciálních slevových (kombinovaných) balíčků.

Tento výčet však není konečný, zde jsem jen nastínila část mých představ. Teprve až každodenní zkušenosti mi přinesou nové postřehy, náměty, vize a další inspiraci. Důležité je mít stále na paměti, že díky kultuře můžeme mít v našem městě život veselejší, pestřejší, neboť nás obohacuje. Její úroveň a spokojenost návštěvníků může ovlivnit image města a pozitivně tak přispět k rozvoji turistického ruchu. Byla bych ráda, aby z celkové atmosféry KC Lanškroun „vyzařoval život“, příjemné prostředí, kvalitní hudební, divadelní a taneční představení, ochotný personál plný nadšení a entuziasmu… A výsledkem by měl být spokojený návštěvník – to je rozhodně mým velkým cílem!

 

 

O co byste jako ředitelka KC chtěla obohatit kulturní život v Lanškrouně?

Podobně jako jsem psala ve své koncepci o vizi a představách, důležité je vést kulturu progresivním způsobem a zaujmout co největší spektrum návštěvníků z Lanškrouna a širokého okolí napříč různými žánry a věkovými skupinami.

Jakousi novinkou by měl být projekt „ŽIVÁ KULTURA“, kdy hlavním aspektem je, aby se kultura dostala obzvláště v teplých měsících „ven“ – mezi lidi a neodehrávala se pouze mezi stěnami kulturních zařízení.

Nerada bych zde jmenovala příliš mnoho konkrétních akcí, nechám si je jako překvapení, ale jen pro představu se v nejbližší době můžete těšit na syntetický multižánrový útvar NOVÝ CIRKUS, který nevyužívá žádná zvířata, ale jejich čísla jsou spojena s akrobacií, stínovým divadlem, moderním tancem, koncertem, Pole Dance, trampolínami, dále pak obnovený pořad „ZADÁNO PRO ŽENY“, „TALK SHOW“, letní venkovní divadelní představení po vzoru Letních Shakespearovských slavností v Praze…

Nerada bych však zapomněla i na mužskou část pokolení! Ve svém „know how“ jsem se snažila vymyslet akce, kde by si skutečně mohl vybrat dle svých preferencí každý. A napadají mě stále další a další! 

Na mnoha akcích bude důležitá spolupráce s dalšími organizacemi (MÚ LA, Městské muzeum a Městská knihovna LA, ZUŠ…).

Jelikož jsou pro mnoho akcí prostory nynějšího zámku značně nedostatečné, pevně věřím, že plánovaná stavba nového KD nám všem otevře další možnosti na pořádání akcí ve větším měřítku, a tím zvýšit prestiž celého města. Všeobecně by však mělo platit, že osoba ředitele KC by měla reprezentovat nejen svým vystupováním, organizačními schopnostmi, ale i celkovým dojmem – on sám by měl být vlastně „nositelem“ reklamy celého KC.