Den Střední školy zemědělské a veterinární navštívily stovky lidí

Den Střední školy zemědělské a veterinární navštívily stovky lidí

Ideální počasí kolem 20 °C provázelo 8. května celý Den školy. Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun opět otevřela své brány veřejnosti.

A nejen brány, ale celý areál školského zařízení včetně kravína, kolbiště jezdeckého klubu, laboratoře veterinárního centra, arboreta i mlékárny. Všude panovala pohoda a zájem o živé tvory, ať už to byli krávy, koně, králící, psi nebo drůbež.

Ve školní prodejně byla nekončící fronta na oblíbené sýry a nejrůznější tvarohové a jogurtové pochoutky vyráběné studenty.

Kdo měl silnější žaludek, zavítal do laboratoře sledovat veřejnou pitvu. Během dne se zde vystřídalo deset skupinek studentů, kteří prováděli pitvy malých, přirozeně uhynulých selátek dosahujících stáří maximálně 14 dní. „Naučí se tak jednak anatomii, rozložení jednotlivých orgánů v těle, vyjmout je. Učí se také základům chirurgie, šití jednotlivých tkání a kůže. V případě nějakého patologického nálezu určují příčinu úhynu. Kupříkladu pitvané sele (snímek ve fotogalerii) mělo nefunkční játra," vysvětlil smysl pitvy veterinární lékař Luboš Horák.

Novinkou letošního Dne školy byla možnost sledovat jedno z kol kvalifikačního závodu mezinárodní dřevorubecké soutěže Stihl Timbersports. Při soutěži se testuje fyzická připravenost a hlavně dovednosti při práci se dřevem. Soutěžící se oháněli sekyrami a motorovými pilami, takže diváci je sledovali z uctivé vzdálenosti, aby je nezasáhly odletující kousky dřeva. Při sekání jsou používána rychle rostoucí dřeva jako je např. osika či topol, při práci s pilou pak dřevo z borovice. Na snímku ve fotogalerii mají soutěžící za úkol v co nejkratším čase odříznout z kmene o průměru 40 cm dva kotouče silné 10 mm, jeden z nich musí odřezávat shora a druhý odspodu.

Den školy bývá navštěvován hlavně rodinami s dětmi, pro které je vzácností dostat se do blízkého kontaktu se zvířaty jako jsou krávy, psi, drůbež či koně. Zajímavá je pro ně i zemědělská technika, možnost svézt se v traktoru. Využívaly také různé soutěže, atrakce a hry, při nichž se vydováděly.

Marie Hrynečková