Trezor nalezený v kulturním domě pochází z roku 1890. Pořizoval ho továrník Rudolf Emil Langer

190821 trezorV dubnu 2017 jsme zveřejnili informaci o trezoru prestižní značky Becher-Hildesheim Wien, který byl nalezen (bez klíčů) ve vystěhované Langerově vile. Určité indicie naznačovaly, že by se mohlo jednat o trezor pořízený již za dob majitele Rudolfa Emila Langera, který nechal v roce 1885 postavit vilu i zlatnickou továrnu za ní. Dnes se tato teorie potvrdila.


Vedení města tehdy rozhodlo nechat ocelovou skříň o rozměrech 130 x 74 x 66 cm zrenovovat a poté ji umístit zpět do vily. Přepravit do Prahy k renovaci 700 kg těžký trezor, kterému se říká "popelka", protože má 10 cm silné stěny vyplněné popelem, nebylo vůbec snadné. Z místnosti v prvním poschodí jej během přestavby kulturáku vyzdvihl jeřáb.

Renovaci provedla specializovaná firma BH-SAFE. Ta dnes opravený trezor dopravila zpět do Langerovy vily. Opravený trezor byl jen stěží k poznání. Podle Bohumila Heina, který renovaci prováděl, byly při renovaci používány technologické postupy tehdejší doby. Vše je originální s výjimkou klíčů a krytek zámků, které chyběly. B Hein popsal průběh prací:

"Restaurování takto hodně používaného trezoru je složitá činnost. Začíná se tím, že se odstrojí zámky, rozvory, mechanika a vše, co by utrpělo tryskovým opískováním. Tím se zbavíme všech nesourodých laků, starých kytů, a začíná mravenčí práce s antikorozní úpravou, kytováním všech zámečnických značek, které tomu výrobce dal. Potom se dělá nejdůležitější část - fládrování, což je povrchová úprava imitující dřevo. To v dnešní době v této kvalitě neumí moc lidí, tento proces je na celé renovaci nejdelší. Po řádném proschnutí se dělají vnitřní laky, mezitím se leští rozvory, klika se posílá na galvanickou úpravu... Poslední důležitý krok je spasování všech pohyblivých mechanických částí, aby chodily jak mají. Tento trezor měl ještě poničený zámek u vnitřní schránky, tam se dělalo dost zámečničiny, vyráběly se nové klíče k hlavnímu zámku i k dozickým kontrolním zámkům a spasovávaly se nesedící a věkem unavené součástky. Končilo to zlacením nápisu a linek na dveřích. To je tak v kostce naše jedenáctiměsíční práce."

Pan Hein uvedl, že tyto věci se špatně datují. Nás trezor neměl výrobní číslo, ale odhadli ho na rok 1890. "Trezory tohoto charakteru a stáří, tzv. popelky, jsou poměrně časté, ale čím dál tím méně se dá narazit na technicky dobrý kus, aby byl vhodný k repasi. Tohlo už bylo tak na hraně, kdy repase jde udělat," dodal B. Hein.

Renovace trezoru stála 119 tis. Kč.

Marie Hrynečková

Články k tématu:
https://www.lanskrounsko.cz/cz/6859-co-skryva-trezor

https://www.lanskrounsko.cz/cz/6878-trezor-odemcen

 

Foto:
1 až 8 - Zrenovovaný trezor dorazil zpět do Langerovy vily.
9 až 11 - Trezor v roce 2017 před odesláním k renovaci.