1924 - Požár v cihelně „Pod Zámečkem“ v Lanškrouně

Během měsíce března jsem plánoval třetí povídání o cihličkách. Virus byl proti. Tak jsem se rozhodl, že některé příspěvky napíši nyní na stránky Lanškrounsko.

Při návštěvě mého učitele jsem vzpomenul cihlářského mistra pana Josefa Hübnera. Hostitelka se hned rozzářila. „To byl můj strýc!

On v cihelně bydlel se svojí rodinou a já jsem jako malé děvče s rodiči k nim jezdila. Dobře si pamatuji na jízdu na tříkolce v areálu cihelny a v zimě jízdu na sáňkách z kopce pod Zámečkem."

A protože „svět je malý a o náhody tu není nouze“, tak hned za dva dny jsem se dostal k informaci o zahoření v této cihelně.

Vrchní strážmistr policejní stanice v Lanškrouně sepsal 8. července 1924 Zápis o požáru ve „Spolkové cihelně“ v Lanškrouně. Můžeme se zde dočíst, že 5. 7. v ranních hodinách vypukl ve strojovně podniku Landskronen Ziegelwerke G.M.b.H oheň, který zničil u strojovny dřevěná vrata, jedno okno a ve strojovně se nacházející dřevěnou skříň s náčiním a různými potřebami.

Cihlářský mistr Josef Hübner v této cihelně zaměstnaný, kde také bydlí, viděl v 5 hodin ráno, jak hoří vrata. Pospíšil proto ven a podařilo se mu oheň utlumiti, že se nerozšířil...

Dále je zajímavý popis: strojovna jest silně zděná a uvnitř se nachází parní stroj, uhlím vytápěný a obsluhovaný topičem Janem Schilarem. Jest možno, že oheň povstal od uhlíku, který žhavý, při vyvážení popele odpadl. Ale je také možno, že byl oheň založen. Zraněn nebyl nikdo a nebylo třeba zakročení hasičů. Škoda způsobená ohněm činí asi 5000 Kč (mezi zničenými je též uvedena jedna blůza, dva páry bot a čepice).

Zápis končí příslibem dalšího pátrání a oznámení výsledku. Adresováno též okresnímu soudu a Okresní správě politické v Lanškrouně.

 

 

Příště pár informací o vlastní cihelně. Jedním ze zakladatelů je též Ing. Richard Kreissl, významný lanškrounský stavitel, jenž si postavil dnes již městem k prodeji nabízený dům čp. 43/III tzv. „Byťák“. Nezaměňovat s čp. 43/I! To je nyní rekonstruovaná „poliklinika“!

Stanislav Vimr

 

Poznámka: Cihelna pod Zámečkem se nacházela v místě dnešní firmy GMS a chatové osady. V roce 1912 ji založila skupina lanškrounských stavitelů v čele s Richardem Krejzlem a Josefem Ilgnerem. Po roce 1945 se stal jejím národním správcem stavební inženýr a hokejový brankář Bohumil Modrý. Cihelna zanikla v roce 1978. Jednalo se již o moderní cihelnu, kde byly cihly vyráběny lisováním a odřezáváním drátem. Kódování se u běžné zdící cihly nepožadovalo.

 

https://www.lanskrounsko.cz/cz/historie/pohledy-do-historie/8604-cihelny

 

Foto:
1 - Cihelna pod Zámečkem na mapě přibližně z roku 1957.
2 - Text o cihelně pod Zámečkem ze sborníku Lanškrounsko 2008.