Den Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun

Den Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun

Letošní Den školy provázel v dopoledních hodinách déšť, přesto se na rozsáhlý program přišly opět podívat stovky návštěvníků. Magnetem pro děti bylo především drobné zvířectvo, králičí HOP, agility, canisterapie, jízda na ponících i v kočáře a další soutěže i zábava pro nejmenší.


Otevřené veřejnosti byly veškeré prostory, a to jak samotná budova školy, tak i prostory praxí, autoškoly, zázemí školního statku, školní mlékárny. Ta byla v obležení zájemců o mléko, jogurty, tvaroh a pařené i selské sýry s různými příchutěmi. Jejich prodej probíhá během školního roku také každý čtvrtek ve školním bistru mezi 12. a 16. hodinou.


Škola návštěvníkům předvedla také novou venkovní jízdárnu se světlým povrchem. Ta je součástí projektu financového Pardubickým krajem. Celkový projekt včetně ustájení stál 8 mil. Kč, z toho samotné kolbiště 4 mil. korun.  Odpoledne, kdy ustal déšť, probíhaly na kolbišti jezdecké závody O hliněný pohár Ladislava Novotného. Ze 166 startů vyhrála hlavní soutěž Agáta Lagronová s klisnou Queen reprezentující rodinnou stáj Kopista (Úhřetice u Pardubic).


Škoda, že se tentokrát nemohla kvůli nepřítomnosti licitátora uskutečnit dražba plemenných zvířat. Diváci ale nebyli příliš ochuzeni, mohli totiž sledovat alespoň jejich přehlídku. Mezi předváděnými zvířaty bylo 7 jalovic, 4 krávy a 3 telátka (dva býčci a jedna jalovička). Všechny byly vychovány ve zdejší škole a budou nabídnuty k prodeji jinými způsoby.

Marie Hrynečková