Lanškroun

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

22. 07. 2024 466x

Co vyhazují do komunálního odpadu obyvatelé bytových i rodinných domů? To bylo předmětem ojedinělé analýzy komunálních odpadů v Lanškrouně.

Lanškrounsko

Požár slámy v kravině v Horním Třešňovci

Požár slámy v kravíně v Horním Třešňovci

23. 07. 2024 1444x

K požáru kravína v Horním Třešňovci ohlášenému 20. července po 13. hodině vyrazila profesionální jednotka z Lanškrouna, dobrovolná z Lanškrouna, Žichlínku, Horního Třešňovce, Dolní Čermné, Výprachtic.  ...

Pozvánky

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

01. 07. 2024 250x

Zveme vás na tradiční promítání letního kina do Zámecké zahrady. Občerstvení zajištěno – popcorn, točené limo, pivo, víno. V případě nepříznivého počasí se promítání ruší.

Orlickoústecko

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

25. 06. 2024 854x

Místostarostka České Třebové Zuzana Nejedlá (Nestraníci) se rozhodla odstoupit ze své funkce. V projevu na jednání zastupitelstva to zdůvodnila neadekvátním zasahováním do rozhodování města ze strany hejtmana Martina Netolického (3PK), který je současně z...

170506 sborLetošní rok je pro členy Lanškrounského smíšeného sboru rokem oslav. Zahájili je v lednu v kostele sv. Václava Hniličkovou Jazzovou mší. Vlastně stejnou skladbou, kvůli které se v roce 1992 dali dohromady.

Se sbormistryní Vlaďkou Jetmarovou a s Libuší Šilarovou jsme se sešly v kavárně La Caffé, abychom na uplynulých 25 let společně zavzpomínaly.

 

Kdo přišel s myšlenkou založit pěvecký sbor?
VJ: S nápadem uvést Jazzovou mši přišel pan Josef Pilný, který vedl Junior Big Band a oslovil mě, abych sborové části nacvičila asi s dvacítkou zpěváků. Já jsem totiž shodou okolností v dvaadevadesátém přišla do Lanškrouna a nastoupila na zušku. Mše se hrála o vánocích toho roku.

 

Takže to nejprve byla víceméně jednorázová záležitost?
VJ: V podstatě ano. V létě 1993 jsme s Jazzovou mší vyjeli do Anglie. To tenkrát domluvil Honza Střecha, který tam měl kontakty. Pak už jsme se tak nějak automaticky scházeli dál, zpívali...začali vystupovat. Trochu se obměnila a ustálila sestava.... Tak takhle začínal Lanškrounský smíšený sbor.

 

To bylo tedy jádro sboru...
VJ: To bylo jádro sboru ...... A já jsem tehdy netušila, bylo mi 27, že...

LŠ: .. že to máš nadosmrti.

VJ: Že to mám nadosmrti. A musím přiznat, že byly chvíle, kdy... víte co, kolektiv lidí a já mám taky svoje chvilky a jsem výbušná a tak ...takže už párkrát jsem s tím chtěla praštit. A každý je nahraditelný….

 

Ale nestalo se. Kolik vás obvykle vystupuje? A je nutné, aby byli přítomní vždy všichni?
VJ: Vystupuje tak 35 lidí. Nejvíc nás bylo asi 38. Já to beru, že je to vystoupení všech. Každý zpěvák je součástí toho tělesa. A samozřejmě se stane, i když se snažíme akce plánovat dlouho dopředu, že prostě někdo z jakýchkoli důvodů nemůže. Pak tam svým způsobem chybí. Každý tam hraje svoji roli!

 

Jsou ve sboru ještě někteří, s nimiž jste začínali?
VJ a LŠ: Věruška Vychytová, Franta Černý, Máša Střechová, Stáňa Švarcová, Maruška Borkovcová, Jana Nová a Eva Pallová.

 

Vzpomenete i na ty, kteří už mezi námi nejsou?
VJ: Laco Výtisk, úžasnej chlap! To byl už zkušený člověk a já taková mladá.... výborný basista a vždycky to tak nějak korigoval. S ním jsme se rozloučili už asi po dvou letech. To vám musím říct, když byl nějaký průšvih ... a když se chystá koncert, tak to tak vždycky je... a já si taky umím zanadávat ... tak Laco vždycky říkal, že na koncertu to bude dobrý diky „smrtelný úzkosti „. Toto rčení se u nás dodnes traduje. Potom jsme se rozloučili taky s Robertem Groschupem, ten s námi strávil spoustu let. Pavel Černošek, to byla docela rána! Výborný tenor, chlapi by mohli své zážitky s Černoškem vyprávět. On byl dobrej sluchař a my jsme amatérský sbor, takže nějaký ten tón se občas někam zakutálí. Pavel všechny dozoroval, ale v dobrém, a my už jsme znali jeho druh humoru. No, a loni Tonda Fiala. 2015 s námi jel ještě do Chorvatska, pak se začal horšit. Ale měl takovou vizi, že by si s námi chtěl zazpívat ještě tu jazzovku. Což se mu bohužel nepovedlo. Vždycky říkal, jak moc pro něj sbor znamená….

 

Preferujete nějaký hudební styl?
VJ: Mám ráda pestrost. Když máte tak velký počet lidí, ne každému se líbí každá písnička. Já to promýšlím a vybírám s ohledem na plánovaná vystoupení, jestli to bude s klavírem, s kytarou nebo a capella... Myslím, že jsme nikdy nezpívali něco, co by se zpívalo fakt vyloženě s nechutí. Jsou věci, které se dělají cíleně jen na jedno, dvě vystoupení. A zase jsou písničky, které se vracejí, jsou v paměti, patří k tomu základnímu fundusu. Sbor je dá i zpaměti.

 

Zpíváte například v kostelech raději, než jinde?
VJ: Kostely, katedrály milujeme kvůli akustice a samotnému prostoru. Pak mi je jedno, jestli zpíváme ve Vídni nebo ve vesničce deset kilometrů od Lanškrouna. Je to vystoupení jako každé jiné. Jsme taková parta, která, i když před vystoupením má nerva, tak pak si dokáže užít jak samotný koncert, tak chvíle po něm....posedět u piva, u vínka, s kytarou a ti lidé to vnímají. Musím říct, že všude, kam jedeme, se o nás dobře starají a i když nemáme třeba plný kostel, je to vždycky úžasný.

 

Máte nejoblíbenější písničku?
VJ: Asi Barbaru od Beach Boys. ... Ba ba ba ba Barbara ann... Tou to všude rozproudíme.

 

Je něco, co byste chtěla v budoucnu ještě zažít, nebo si splnit?
VJ: Mne by bavilo….kdybych měla malý domeček, dost peněz, že bych nemusela chodit každý den do práce... A já bych tam psala texty k písničkám a poezii….protože mě básničky bavily od dětství. Teď píšu spíš nárazově….. Takže tam já bych psala, pak bych něco vydala, do toho bych si poslouchala muziku a zazpívala,...no a ještě trochu cestovala po světě za kamarádama. Něco jako Jessika Fletcherová…. V souvislosti s mojí zálibou Tomáše Krejču napadlo, že bychom mohli něco vytvořit. Takže jsme vydali Zpěvníček pro děti. Já jsem napsala třicet básniček, Tomáš hudbu a Hanka Kozubová namalovala krásné obrázky.

 

Kde se dá Zpěvníček koupit?
VJ: U mě v zušce, v muzeu, v knihkupectví Hvězda a také v Bilerbinu...u Hanky a Toma.

 

Zpívá sbor nějakou písničku s vaším textem?
LŠ: Ta písnička se jmenuje Duše. Hudba je převzata z anglické písničky od P. Collinse, Vlaďka k ní vytvořila překrásný text a i my zpěváci máme co dělat, abychom neplakali. Fakt.

 

Uslyší ji lanškrounští posluchači?
VJ: Zpívali jsme ji už předloni a loni a měla opravdu úspěch. Asi si ji dáme i na narozeninovém koncertě 13. května.

 

Aha, bude součástí oslav výročí...
VJ: My tenhle rok slavíme pořád, všechny naše letošní koncerty jsou zaměřené k jubileu. Nejbližší bude, jak jsem už zmínila, v sobotu 13. května od 19 hodin v kostele sv. Václava - Lanškrounský smíšený sbor 25.

 

Co od něho mohou posluchači čekat?
LŠ: Průřez všech žánrů. Snažili jsme se, aby to bylo hodně pestré. Písničky vybírá sbormistryně Vlaďka a my samozřejmě odsouhlasujeme, jestli se nám to líbí nebo ne. A budeme tam mít i muzikanty, kteří nás, někteří běžně a někteří ojediněle, doprovázejí. Simona Oláhová na kytaru, Vítek Moštěk na akordeon, Jana Nová na flétnu, Maruška Minářová na varhany a klavír a teď i Martina Bártová na housle.

 

Sbor je takzvaně v nejlepších letech. Ať je tedy těch dalších pětadvacet let naplněno tvůrčím nadšením a krásným setkáváním s vnímavými posluchači.

S poděkováním Vlaďce Jetmarové a Libuši Šilarové za popovídání, které se ani zdaleka do tohoto textu všechno nevešlo

Marie Hrynečková

 

 


Zajímavá „NEJ“ o Lanškrounském smíšeném sboru

připravila Libuše Šilarová:

 

Zpívali jsme v 52 českých městech a obcích, v některých samozřejmě několikrát.

 Absolvovali jsme 21 zájezdů do ciziny – 4x Německo /jednou spojeno s výjezdem do Holandska/, 6x Rakousko, 5x Polsko, 2x Slovensko, 2x Chorvatsko, jedenkrát jsme byli v Itálii a Anglii.

 Adventů jsme nazpívali padesát, průměrně tedy dva ročně.

 Novoročních a tříkrálových koncertů bylo devět.

 Masopustů bylo sedmnáct.

 Vernisáží čtyřiadvacet.

 Nejvyšším místem, kde jsme zpívali, byl Šerlich a nejníž jsme zpívali v grafitovém dole v Českém Krumlově.

 Během 25 let se ve sboru vystřídalo asi 140 členů.

 Nejstarší člence sboru je 80 let a nejmladší zpěvačce 14.

 Kromě češtiny a moravštiny zpíváme písničky v patnácti jazycích. Je to: slovenština, angličtina, němčina, španělština, hebrejština, francouzština, maďarština, ruština, latina, japonština, polština, italština, chorvatština, romština a svahilština.

 Na prestižní mezinárodní pěvecké soutěži duchovní hudby Musica Religiosa v Olomouci jsme v roce 2007 získali zlatou medaili.

 V roce 2001 jsme zpívali na společném koncertě s Bárou Basikovou, 2013 s Petrem Kotvaldem a v roce 2016 na Festivalu amatérských pěveckých sborů ve Svitavách s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem.

 Celkem jsme nacvičili 370 skladeb různých žánrů: spirituály, klasické i moderní písně, náboženské, lidové, vánoční písně a koledy a ve volných chvílích si „střihneme“ i folk & country.

 Vydali jsme dvě CD: profilové "Lanškrounský smíšený sbor" a vánoční "Čas radosti".

 

Webové stránky sboru: http://www.lsps.cz