Lanškroun

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

17. 05. 2024 1144x

V polovině dubna se objevila na sociálních sítích petice za vyhlášení referenda o realizaci biotopu. „Původní záměr zajistit čisté přírodní koupání v Lanškrouně se značně odklonil od přání a požadavků místních občanů. Domníváme se, že projekt v současné p...

Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 556x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

23. a 24. květen - Microtela

23. a 24. květen - Microtela

15. 05. 2024 145x

Letos nás čekají dva dny vědy, techniky a zábavy, a to ve čtvrtek 23. a v pátek 24. května vždy od 9 hodin v Multifunkčním centru L´Art. Přijďte to s námi zažít!

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 630x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

180716 lazekPrvní víkend v červenci se již tradičně lanškrounští radioamatéři sjeli na Lázek nedaleko Lanškrouna. Zúčastnili se celoevropského mezinárodního závodu na velmi krátkých vlnách, kterým je 3. subregionální contest. V Čechách se mu říká „VKV polní den“. Závod trvá 24 hodin a soutěží se v navazování spojení s evropskými radioamatérskými stanicemi.

Sčítají se překlenuté vzdálenosti v km a za každý km se uděluje jeden bod. Vyhodnocení je mezinárodní a to umožňuje porovnání s evropskou konkurencí. V letošním roce dokázali na všech pásmech získat více než 100 tis bodů (km navázaných spojení).

Před hlavním závodem je pořadatelem vypsán národní závod mládeže do 18-ti let. Letos poprvé se jej také aktivně zúčastnili. Za radioklub OK1KTW závodila Eliška (teprve 8 let). Vedla si znamenitě a v konkurenci starších a zkušenějších závodníků se dá předpokládat, že obsadí místo v první desítce. Vyhodnocení bývá zpravidla do měsíce.

Hlavní mezinárodní závod lanškrounští amatéři absolvovali hned na několika pásmech a pracovištích. Během roku dobudovali pevné pracoviště na pásmo 144MHz. Další pracoviště na 432 Mhz a 1230 MHz byla vytvořena jako mobilní s patřičnou soustavou antén. K dispozici bylo ještě záložní pracoviště na 1230MHz zbudované venku na stolku. V současné době se zpracovávají výsledky a po odeslání vyhodnocovateli cca do měsíce bude známo umístění radioklubu v závodě. Již teď, ale je možno konstatovat, že některá spojení s Bulharskem, Velkou Británií, Chorvatskem, Itálií, Francií, Holandskem nebo Belgií zajistí dobrý výsledek.

Lanškrounský radioklub reprezentovali amatéři: OK5RA-Radek, Ok1II-Honza, OK1DPA-Láďa, OK1DKA-Bob, OK1DEZ-Jirka, OK1VRW-Luďek, OK1MMM-Petr, OK1MFS-Franta a v neposlední řadě nejmladší reprezentantka Eliška.

Počasí radioamatérům přálo a tentokrát žádná bouřka ani větrná smršť nepokazila pěkný víkend při provozování jejich koníčka. Snad jedinou stinnou stránkou zůstává uzavřený Lázek s novým dvojnásobným oplocením.

Ing. Svetlík Jozef
předseda radioklubu OK1KTW