Lanškroun

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

24. 04. 2024 620x

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním šk...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 660x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

17. 03. 2024 459x

Přednáška, 17 hodin, salonek Rudolf, Multifunkční centrum L´ArtPřednáší Mgr. Lucie Žáková.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 778x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

180913 zaciV dubnu 2018 se „Smetanka“ (ZŠ Lanškroun, B. Smetany 460) zúčastnila akce „Ukliďme Česko“. Třída IX. A se poté zapojila do celorepublikové komiksové soutěže. Úkolem bylo vytvořit komiks ve formátu A1, který bude zaměřen právě na úklid. Naši žáci to pojali po svém.

Miroslav Šabata napsal krásnou pohádku O víle Smetálce (mohli jste si přečíst v časopise Béda). Obrovské díky patří paní učitelce Evě Doubravské, která si tuto Mírovu slohovou práci schovala již před dvěma lety a inspirovala nás tak k vytvoření tohoto díla. Tereza Voborná, Klára Žáčková, Klára Hanusová, Nela Doleželová, Eliška Stejskalová, Tomáš Polášek, Radim Kopecký a Lukáš Křevký poté pomohli celý komiks vytvořit. A výsledek?

„Porota žasla nad nápaditými výtvory, kterých se sešlo z celé republiky na několik desítek. Každý byl originál a nesl své poselství. Věříme, že všechny komiksy, obrázky a fotky si našly také své čestné místo ve škole, kde připomínají prožitý den pro dobrou věc, baví své čtenáře a třeba i inspiruje další spolužáky k odpovědnému nakládání s odpady.

Po dlouhém vybírání se porota nakonec uhádala na třech dílech, kterým pošleme ocenění. Jedno dílko ale ještě vystoupilo z řady, a to si od nás zasloužilo Čestné uznání - Pohádka o víle Smetálce od IX. A ZŠ Lanškroun, B. Smetany 460. I když baba Recyklace určitě není ve skutečnosti vůbec tak špatná tetka a drak požírající vytříděné odpady je vlastně lidumil.“ (zdroj: www.uklidmecesko.cz)

Žákům patří obrovská gratulace a krásné věcné dary (trička, ekotašky, vědomostní hry, antistresové omalovánky a samolepky). Všichni jsou také zváni na slavnostní večer, který se bude konat v listopadu v Brně, kde budou vystavena všechna díla. Přítomni budou nejen organizátoři akce, zástupci vedení krajů, ale i ministr životního prostředí. Děkuji, že jste se do akce zapojili a věřím, že budete inspirací pro ostatní.


Martina Fiebigerová

 

Pozvánka na
Celosvětový úklidový den WORLD CLEANUP DAY
aneb Po Kopě, odpadky na kupě

Máme za sebou veleúspěšnou Kopu a my bychom tímto chtěli také připomenout Celosvětový úklidový den World Cleanup Day, který se koná již tuto sobotu 15. září. Uklízet se bude ve 150 zemích světa! Přidáte se? Znáte nějaké místo v okolí, které by potřebovalo ulehčit od odpadků? Vyrazte s rodinou, přáteli či kolegy kamkoliv do přírody. Sraz dobrovolníků je v sobotu v 9:00 na parkovišti u Lidlu. Vyrazit ale můžete samozřejmě i sami.

Na www.uklidmecesko.cz si můžete zjistit, zda se i vaše obec do úklidu zapojí. Děkujeme!

Pavlína Málková, Martina Fiebigerová