Vážení hosté, kolemjdoucí a kolem běžící,
Chtěl bych Vás informovat, že od 1.1.2016 je restaurace Koupaliště uzavřená, dokud se nenajde nový nájemník „dobrodruh“. Chtěl jsem tady k tomu na „Lanškrounsku“ říct svých pár slov, jak to opravdu je, protože negativní informace se ve městě velikosti Lanškrouna se šíří velmi rychle a ještě různě překrucují, navíc pro minimálně jednu generaci našich občanů se jedná o takové kultovní místo. Také budou na mne a naše okolí pokládány otázky na vzniklý stav, tak to tu „řeknu“ všem najednou.
Když jsme do toho šli před dvěma lety, tak jsme si řekli, že je škoda, aby se toto pro mnoho z nás kultovní místo zavřelo a chátralo a přibylo další torzo typu převlékárny nebo vstupní brána. Musím říct, že jsme měli hodně elánu, o který jsme postupně přišli díky těmto faktorům:
1) Exekuce, dluhy, nejasná vlastnická práva co čí je, typu terasa, stánek, vybavení, dluhy za elektřinu, plyn atd.
2) Nemožnost investovat do vylepšení prostoru a okolí, protože nejsem vlastníkem objektu.
3) Zjistili jsme, že to je prostě pro mnoho lidí daleko.
4) Kolektiv zaměstnanců. Nikdy bych neřekl, jak je složité sehnat zaměstnance do gastronomického provozu. V normální firmě byste takové lidi museli „vyhodit na hodinu“. U nás jsme se potýkali hlavně s alkoholem, kvůli kterému zaměstnanci nepřišli do práce, nebo se v ní chovali nevhodně. Bylo by toho na román.
5) Když se nám toto podařilo vyřešit a vše vyměnit, tak se nepodařila letní sezona. Sotva začalo teplo, zezelenal rybník. Takže ve třicetistupňových vedrech jsou na pláži jednotky lidí. Tato restaurace vždycky žila hlavně z letní sezony a ta jí musela vydělat na „mrtvé“ měsíce.
6) Nezájem města razantněji investovat do tohoto prostoru v nejbližších letech. Jen promyšlená a razantní investice z veřejných peněz, dotací tam může navrátit život. Z veřejných peněz, protože vlastníkem objektu a okolí není žádný soukromí subjekt, který by tam něco vybudoval.
Brali jsme si restauraci KOUPALIŠTĚ, ale bohužel to již není žádné koupaliště. Okolní města vybudovala akvaparky, kde jsou denně až tisíce lidí a bohužel Lanškroun je přes prázdniny spíše městem duchů, kde všichni prchají jinam a tam utrácejí peníze a nám, co jsme zůstali, nezbývá, než se dívat na prázdnou zimní halu, prázdný běžecký stadion a prázdný rybník.
Dále je jiná doba. Lidé raději mají sluchátka doma na uších. Televize má 20 programů. Máme Facebook, tak proč chodit do hospody, když si o tom můžu psát u petky s pivem, která byla ve výhodné akci v jednom z místních supermarketů. Proč chodit na drahé jídlo do hospody, když se můžu celý den dívat na TV a sledovat, jak se vaří a pak stejně zajdu do marketu, koupím si špagety, kečup a kilo kabanosu a nají se celá rodina a v neposlední řadě, proč bych chodil do Lanškrouna do hospody a dělal kšeft místním, když mohu jet 100km do nějakého fast foodu na hranolky a kolu, hned poslat na „Fejs“ fotky a po vydatném obědě ještě přehrabat pár regálů v obchodech a zjišťovat, co by se mohlo hodit koupit. A je přece krásně strávený den.
Protože mám dost nacestováno a mám navštívené stovky a snad tisíce restaurací, jak v ČR, tak po celém světě, tak vidím, jak v podobných končinách typu Lanškroun hospody strádají, jak je to prázdné, jak to šlo dolu a rozvíjí se jen ty, co jsou ve větších městech a ty, co kolem nich něco je (zámek, hrad, akvapark, nákupní centrum a jiné atrakce.)
A kdo to dočetl až sem, tak trochu pozitivna nakonec. Protože si myslíme, že nemáme špatný kolektiv a máme kolektiv, který chce pracovat, který něco mimo Lanškroun v gastronomii dokázal, tak si náš provozní Martin Cink vzal bývalý „Sport Bar“ na náměstí. My mu dáme k dispozici veškerý inventář, protože to něco stálo a je lepší, když to slouží. Takže bych Vás tímto chtěl jeho jménem pozvat od 1.4.2016 do Lanškrounského šenku. Určitě se máte na co těšit. Tento podnik bude hlavně zaměřen na polední menu, odpolední posezení při kávě, večeře a menší klidné oslavy. Interiér nabude nové podoby, teplý styl plný dřeva pro příjemné posezení. Ty co mají věrnostní kartičky, tak jim budou platit i nadále a body se převádí a můžete je „zkonzumovat“ v novém podniku. Navíc noví hosté dostanou nové věrnostní karty. Firmy budou mít možnost fakturace obědů. A bude připravena spousta věrnostních akcí. Více zase třeba nějaký, ale kratší článek před otevřením 1.4.2016
Michal Křivohlávek
Tento článek byl zveřejněn jako placená reklama.