Podařilo se. Na Zámečku jsme už získali milion korun pro nemocné děti

Podařilo se. Na Zámečku jsme už získali milion korun pro nemocné děti

Patnáctý rok provázím na Novém zámku u Lanškrouna a od roku 2010 probíhá akce Knoflíkiáda, při které se snažíme s dalšími lidmi, kteří chtějí pomoci nemocným dětem, získávat pro ně prostředky na to, co potřebují a na co příspěvky zdravotního pojištění ani finance rodin nestačí.

Když jsem 10. června před 11 lety při zahájení Knoflíkiády říkala, že bych byla ráda, kdyby se nasbíral milion knoflíků i korun, netušila jsem, jak dlouho to bude trvat. Vymyslela jsem tuto akci, aby se na Zámečku něco dělo, aby se pomohlo dětem, aby se shromáždila zajímavá, ojedinělá expozice a tím se také Zámeček dostal do povědomí. Byly i pěkné soutěže a akce, na které dodnes místní obyvatelé a účastníci rádi vzpomínají a návštěvníci si prohlížejí na fotkách poslední Knoflíkiádu. Ta byla 28. května 2016 a vznikly při ní hned tři České rekordy, které nám zástupce agentury Dobrý den na místě uznal.

Tak už máme evidováno celkem devět Českých rekordů a jeden světový, sedm rekordů z knoflíků a dva na drátované výrobky, půlmetrové srdce a vajíčko ze 102 metrů drátu.

Knoflíky se nasbíraly mnohem snadněji a rychleji. Za šest let jich na Zámečku přes milion bylo a bylo to uznáno i jako další Český rekord. Získat milion korun pro nemocné děti trvalo déle. Ale nakonec se i to podařilo a letos k 13. červnu, tři dny po 11. výročí zahájení Knoflíkiády, jsem připsala poslední částku, kterou byl ten milion pro děti dosažen. Moc mě to těší a je to důkaz, že když se chce, tak se dá dosáhnout i přes všechny překážky cíl, i když není ani malý, ani lehký. I přes tříletou přestávku mezi roky 2016-2019 se to nakonec i díky všem, kteří pomáhají, podařilo. Nyní pokračujeme ve spolupráci s nadačním fondem Šance onkoláčkům.

Jsem velice vděčná všem těm hodným lidem, kteří se účastnili jakoukoli pomocí a podporou. Za všechny bych ráda uvedla paní Dagmar Kodýtkovou, se kterou jsme rozběhly pokračování v roce 2019, DJ Standu Celého, který se přidal a hlavně Ilonu Nástrahovou, za jejíž krásné obrázky děti získaly už přes 170 tisíc Kč. Z firem, které tuto akci dlouhodobě podporují, bych ráda uvedla jako hlavního sponzora firmu Sanela, a pak firmu Fortell, která první přispěla na materiál pro výrobu andílků a malování obrazů pro bazárek nadačního fondu Šance Onkoláčkům. Tento záměr podpořila spousta dalších firem i lidí z celého okolí i vzdálenějších míst, i obec Rudoltice a další obce z okolí a také město Lanškroun.
Samozřejmě budeme dále pokračovat v podpoře nemocných dětí, protože to potřebují.

 

Probíhá už patnáctá letní sezóna
Nový zámek u Lanškrouna i letos návštěvníkům nabízí, jak sami říkávají, nevšední prohlídku originální knoflíkové expozice i vyprávění o pohnuté historii tohoto zámku.
Z třetího patra je rozhled na podhůří Orlických hor, i město Lanškroun a okolí. Ve sklepení se návštěvníci rádi v současných vedrech ochladí a procházka po sklepení při osvětlení svíčkami je romantická a tajemná.
Pravidelná provozní doba bude o prázdninách v sobotu, neděli a ve svátek 10.00 - 17.00 hod. Na prohlídce v jinou dobu je třeba se domluvit na tel. 776 642 277 nebo na e-mailu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Krasava Šerkopová

Foto:
1 Logo Knoflíkiády.
2 Výklenek se spočítanými knoflíky.
3 Knoflíkový návlek -světový rekord.
4 Knoflíkový skřítek.
5 Nový knoflíkový trůn.
6 Tímto návlekem začala 10. června 2010 Knoflíkiáda.