Lanškroun

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

17. 05. 2024 931x

V polovině dubna se objevila na sociálních sítích petice za vyhlášení referenda o realizaci biotopu. „Původní záměr zajistit čisté přírodní koupání v Lanškrouně se značně odklonil od přání a požadavků místních občanů. Domníváme se, že projekt v současné p...

Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 542x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 619x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

190311 bajkalV Česku se pod hlavičkou Run Czech, a také dalších organizací, konají ve větších městech veřejné maratony, ½ maratony nebo tzv. trailové běhy. Lidé se jich zúčastňují pro vylepšení svého zdraví, jiní prostě pro zábavu. Paní Helena Mahuas, původem z Lanškrouna, běhá, aby si plnila životní motto – překonávat sama sebe a posouvat své limity!


Běhá ½ maratony a maratony, má za sebou závody na 50km vysokohorským terénem. Jako „souběžák“ zkouší také závody v letním (plavání, kolo, běh) a zimním (běh, kolo, běh na lyžích) triatlonu.

Začátkem března letošního roku Helena startovala na půlmaratonské trati závodu Baikal Ice Marathon. Tento závod se konal již po patnácté a jeho účastníkům se nabízí možnost „přeběhnout si“ zamrzlé největší a nejhlubší sladkovodní jezero na světě.

V ženské kategorii startovaly běžkyně z Polska, Japonska, Německa, Francie, Ruska, Ukrajiny... byla jedinou Češkou na startu a obsadila pěkné čtvrté místo. Ještě lépe dopadl jediný Čech, Jan Ďuk, který v maratonu obsadil vynikající 3. místo.

Následující fotografie ukazují atmosféru závodu. Možná, že pro někoho budou inspirující, aby to taky zkusil, a vydal se zaběhat si na okruhy kolem lanškrounských rybníků nebo na lehkoatletický stadion!



Redakce
Zdroj foto: Baikalský Ice Marathon