Lanškroun

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

22. 07. 2024 466x

Co vyhazují do komunálního odpadu obyvatelé bytových i rodinných domů? To bylo předmětem ojedinělé analýzy komunálních odpadů v Lanškrouně.

Lanškrounsko

Požár slámy v kravině v Horním Třešňovci

Požár slámy v kravíně v Horním Třešňovci

23. 07. 2024 1445x

K požáru kravína v Horním Třešňovci ohlášenému 20. července po 13. hodině vyrazila profesionální jednotka z Lanškrouna, dobrovolná z Lanškrouna, Žichlínku, Horního Třešňovce, Dolní Čermné, Výprachtic.  ...

Pozvánky

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

01. 07. 2024 250x

Zveme vás na tradiční promítání letního kina do Zámecké zahrady. Občerstvení zajištěno – popcorn, točené limo, pivo, víno. V případě nepříznivého počasí se promítání ruší.

Orlickoústecko

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

25. 06. 2024 854x

Místostarostka České Třebové Zuzana Nejedlá (Nestraníci) se rozhodla odstoupit ze své funkce. V projevu na jednání zastupitelstva to zdůvodnila neadekvátním zasahováním do rozhodování města ze strany hejtmana Martina Netolického (3PK), který je současně z...

121027-lathifeOrganizátoři třídenního amatérského divadelního festivalu Lathife říkají, že "za vším je malá skupinka vysokoškolských studentů, kteří se jeden jarní podvečer rozhodli uspořádat v našem malebném městečku skromný divadelní festival a rozvířit tak, jinak stojaté a stereotypní vody maloměstského kulturního života." Povedlo se. Na letošním, již druhém ročníku, se od čtvrtka do soboty představilo 11 divadelních inscenací, 9 hudebních těles a 7 výtvarníků.

Průvodci festivalem se stali ti, co si to všechno vymysleli - Martin Blažek a Šimon Knápek v kostýmech klaunů. Během všech představení byl sál lanškrounského zámku zaplněn a při včerejší premiéře „Vraždy v salonním kupé“ v podání lanškrounského Divadelní spolku Mušle bylo totálně narváno v sále i na balkóně. Vše nasvědčuje tomu, že návštěvnost přesáhla 2 tisíce diváků.


Drtivá většina programů se odehrávala na lanškrounském zámku, a to v hlavním sále a přísálí, noční koncerty, vyžadující specielní atmosféru, se přesunuly do hudebního klubu Apollo.


Divadelními inscenacemi se představily spolky z Dolní Čermné, Ústí nad Orlicí, Slavičína, Hlinska, Svitav, Brna, Vyškova a Jiříkovic. Festival Lathife ozdobily také dvě premiéry lanškrounského divadelního spolku Mušle, a to v pátek Havlova "Vernisáž" a v sobotu Svěrákova a Smoljakova "Vražda v salonním coupé".


V hudební sekci vystoupili: Záviš Znojmo, Michal Balla Trio, Los Perdidos, Nikola Brasko Praha, Time off Lanškroun, René Souček Frýdek-Místek, Martin Čarný. Z lanškrounských hudebníků to byli Jirka Hurych a Tomáš Krejča s Markétou Kráčmarovou.


Ve výtvarné části se mohli diváci seznámit s pracemi: Pavla Nováka (design) z Jablonného nad Orlicí, Hany Kozubové z Horního Třešňovce, která tvoří výtvarné objekty často doplňované krajkou. Dále s díly ze skla místního autora Petra Staška zpracovanými technikou Fusing, což je spékání a ohýbání skla. V neposlední řadě také s obrázky výtvarnice Jarmily Uhlířové a pracemi lanškrounských fotografů Radka Lepky, Vladimíra Skalického a Libora Peichla.


Festivalu Lathife slušela velmi dobrá propagace, umožňující výbornou orientaci v jinak víc než pestrém programu.


Marie Hrynečková