Boudo, Budko, kdo v tobě přebývá? ZMRZLINA!

Boudo, Budko, kdo v tobě přebývá? ZMRZLINA!

Jeli jste v poslední době přes Dolní Čermnou a překvapil vás čilý ruch na náměstí? Může za něj BUDKA s nejlepší zmrzlinou v okrese. Manželé Petra a Matouš Langerovi si splnili sen a otevřeli si podnik, který rozdává radost a spojuje lidi.

 
Kdy se zrodil nápad, mít v Dolní Čermné zmrzlinárnu?
Od té doby, co jsme se s manželem rozhodli, že zůstaneme v Čermné a založíme si zde rodinu, jsme si moc přáli jednou otevřít nějaký podnik, kde se budou moct lidé scházet a dát si něco dobrého. Že to bude zrovna BUDKA se zmrzlinou tak nějak samo vyplynulo. Nejvíce tomu teda asi pomohly naše děti, které zmrzku milují a my pro ně chtěli nějakou fakt skvělou. A ta nám právě v blízkém okolí chyběla. A tak jsme jim otevřeli BUDKU.

Jaká byla cesta od nápadu k realizaci?
Nemůžu říct, že by to byla zkušenost, která mě ještě teď budí ze spaní, ale byla to také cesta, kterou jsem ráda, že máme za sebou. Zařizování těch, pro mě „nezábavných“ věcí měl z velké části na starost můj manžel. Myslím tím například elektrickou přípojku, terénní úpravy, atd. Já jsem svůj čas věnovala kurzům na zmrzlinu, přípravě kávy, trénováním latte artu a vytvářením celkového konceptu, kterým jsme chtěli, aby se BUDKA prezentovala. Jak tedy s oblibou říkám, manžel je ten „mozek“ a já „srdce“ našeho malého projektu. Jeden bez druhého bychom to nezvládli a spolu jsme vytvořili krásnou věc. Rozhodně bychom to nezvládli bez mojí rodiny, která nám byla a stále je obrovskou podporou. A také bez manželů Svobodových, kteří nám poskytli prostor, pomohli s projektem a vším s tím souvisejícím. Všem, kteří se na projektu BUDKA podíleli nepřestanu být nikdy vděčná.

Byla jsi na nějakém kurzu, jak na zmrzlinu?
Ano, navštívila jsem kurz a pak finální školení už přímo u nás v BUDCE. Doufám ale, že se mi v blízké době podaří odjet na zmrzlinářský kurz na univerzitu do Italské Bologni a vniknu tak do zmrzlinářského řemesla ještě víc.

Jak se vyrábí zmrzlina? Zvládli by to i lidi doma?
Jsou různé možnosti přípravy zmrzliny, hlavně také podle toho, jaký zmrzlinový stroj člověk vlastní. Náš stroj nám dovoluje vyrábět zmrzlinu přímo v jednotlivých nádobách, ze kterých se později servíruje. Zmrzka se tam vyrábí přímo před zákazníky, a je tak pokaždé čerstvá jak jen vůbec může zmrzka být.
A co se týká výroby zmrzliny doma, určitě to možné je. Teď to bude znít trochu pateticky, ale opravdu si vzpomínám, jak jsme s moji babičkou na statku celé dětství každé léto vytvářeli zmrzku. Děda donesl v bandasce mléko, které podojil, babička uvařila základ z čerstvých žloutků a smetany a my mezitím venku na schodech rozbíjeli led a pak ho spolu se solí dávali do zmrzlinového výrobníku. Ten vrčel, že nebylo slyšet slova, ale ta chuť! A když na zahrádce uzrály maliny a babi připravila malinovou, to bylo něco.

Jaká je tvoje oblíbená zmrzlinárna?
Oblíbených jich tady u nás máme několik, ale ta, která nás ale nejvíc inspirovala a byla tím největším impulzem pro vlastní podnik byla zmrzlinárna na Islandu (Efstidalur, až někdy pojedete kolem 😊). Byla na farmě, za sklem byly vidět spokojené krávy, jejichž mléko používali na výrobu zmrzky a byla to opravdu nejlepší zmrzlina, co jsme kdy ochutnali. A ty vlastnoručně vyráběné kornouty? TOP!

Kde bereš inspiraci na příchutě?
Inspirace na příchutě je opravdu všude, já asi nejvíc čerpám ze své lásky k pečení a tak mě ty kombinace napadají tak nějak samy. Mám raději spíš čisté a jednoduché příchutě, kde vynikne právě ta chuť, která vyniknout má. Občas zaexperimentujeme, pár lidí se chytne, ale stejně stále vítězí klasika. Nevím, jestli exotická je to správné pojmenování, ale asi zatím největší překvapení způsobila kombinace ricotta s kozím sýrem.

Je nějaký druh zmrzliny, který tě láká, ale ještě ses do něj nepustila?
Teď s příchodem jahodové sezony mě lákají různé bylinkové kombinace jako jahoda s mátou nebo bazalkou, ale také čokoláda s chilli nebo kandovaným pomerančem. Ale úplně vidím mé děti, jak přijdou, chtějí si dát tu oblíbenou jahůdkovou zmrzku a ono v ní je najednou něco zeleného?! A čokoládovou nemůžou, protože pálí? No to by mi neodpustily 😊

Co všechno dalšího mohou lidé v Budce ještě ochutnat?
Od začátku nabízíme ke zmrzlině výběrovou kávu. Její příprava pro nás byla však na samém začátku velkou neznámou, ale věděli jsme, že když chceme nabízet super zmrzlinu, chtělo by to i stejně super kávu. A tak jsme objížděli pražírny, navštívili jsme baristické kurzy, koupili mlýnek a kávovar, ten jsme doma zapojili a trénovali a trénovali. A musím říct, že se káva u nás v BUDCE stává stále více žádanou položkou a my z toho máme velkou radost.
Jako doplňkový prodej nabízíme piva z pivovaru Clock a limonády z Rychnovské sodovkárny. Oba zmíněné podniky mají skvělé produkty a s ohledem na lokálnost to byla jasná volba.

Budka nespala ani v zimě. Co jste všechno nachystali?
Jéé, na to vzpomínáme tak rádi, bylo to kouzelné období! Milujeme vánoční čas, trhy a vše s tím spojené. A tak jsme si řekli, že si takové místo uděláme i u nás v Čermné. U BUDKY se každé vánoční otevření děly neuvěřitelné věci. Tolik lidí, kteří si přišli dát i v tom nejškaredším počasí zmrzlinu, horkou čokoládu, nebo svařák. Neskutečné. Takže ano, opravdu mě překvapil zájem lidí, a hlavně jejich úsměvy na tváři a pochopení i po vystání téměř hodinové fronty na mrazu. Dokonce jsme zvládli i novoroční přípitek u BUDKY.

Chystáte nějaké další tematické akce v Budce?
Určitě! Po loňském roce, kdy jsme pořádali Prosecco večer, který sklidil obrovský úspěch, jsme se rozhodli, že zkusíme takových akcí víc. Ta nejbližší bude oslava 1. narozenin BUDKY. Kdy bude pro děti i dospělé připravená stezka s úkoly a budou si tak moc zasoutěžit o poukázky na zmrzku.

Mohou si lidi objednat zmrzlinu i domů nebo na nějaké akce?
Určitě si mohou zmrzku objednat i domů nebo na svoji akci. Máme k dispozici vitrínky, které ke zmrzkám půjčujeme a na letní svatby či oslavy je to za nás skvělý nápad a zatím se setkáváme s nadšenými ohlasy.

Ty jsi v okolí známá i svými zákusky a dorty. Tímto směrem ses vydat nechtěla?
Určitě jsme o tom také uvažovali a byl to jeden z plánů. Měli jsme ale strach z obrovské počáteční investice a nejistoty, jestli by byl vůbec zájem. O tom, jestli by byl zájem jsme si už obrázek udělali, haha. Ale teď ještě vymyslet, jak se rozdělit a být zároveň u zmrzky, péct, být mámou a taky se z toho nezbláznit 😊

Kam byste chtěli dál Budku posouvat?
Snílkovských plánů máme hned několik, ale těch reálných a hned uskutečnitelných, už méně. Ne opravdu musím říct, že teď žádné velké plány nemáme, bereme to tak že nás čeká první plná sezóna. Mým cílem je nepolevit a udržet si stejnou laťku, kterou jsme si v loňském roce nastavili.
Ale nebudu lhát, že nás svírají malé prostory, a zatímco „mozek“ BUDKY už by objednával kontejner další, já, to „srdce“ potřebuji ještě nějaký čas a trochu ujištění, že to nebyl jen chvilkový boom a že budeme lidi bavit i dál.

Moc děkuji za rozhovor. Přeji ať zmrzlina neustále chutná a lidé odcházejí spokojení
Pavlína Brýdlová
foto: archiv Budky
rozhovor vznikl pro Zpravodaj Horní Čermná