Trezor odemčen. Jeho stáří se upřesňuje. Obsah pochází z porevolučního období.

170419 trezorDo Lanškrouna včera přijel trezorový technik, aby "odemkl" starý trezor značky Becher a Hildesheim Wien, který po vyklizení zůstal ve Společenském domě. Než se pustil do práce, konstatoval, že na dveřích jsou patrné stopy po páčení.

Hlavní zámek se podařilo odemknout snadno a rychle. V trezoru byly uloženy písemné materiály z let 1993 až 1999, převážně šlo o stravenky restaurace Společenského domu, ale také restaurace U Radnice.

Dále sumáře vydaných stravenek, podklady k výplatám mezd včetně "píchačky", propagační materiály, vstupenky na Silvestrovskou zábavu z roku 1997 a půllitr.

Poté se technik pustil do otevření vnitřní schránky, což bylo složitější a trvalo podstatně delší dobu. Když byla horní schránka odemknuta, vypadalo to, že si poslední majitel neodpustil vtip. Nebylo v ní totiž nic jiného, než špinavý talíř.

Odborník ještě důkladně prohlédl vnitřek trezoru, zda ve stěně není tajná schránka. Konstatoval, že výroba trezorů značky Becher a Hildesheim Wien končila v roce 1937, zdejší "popelka" (trezoru tak říká, protože má stěny vysypané popelem) tedy musí být starší než 80 let. Je jištěný jedním hlavním a dvěma vedlejšími zámky, váží asi 450 kg. Fládrování na vnitřní schránce i tyrkysová barva uvnitř trezoru jsou původní. Z vnějšku je trezor přetřen barvou a v tuto chvíli již máme potvrzeno, že trezor byl natřen v roce 1994, tedy v době, kdy Společenský dům patřil firmě Leníček.

Důležité je, že se zachoval certifikát na vnitřní straně dveří, který umožní přesnější identifikaci stáří trezoru. Je však nutné jej porovnat s odbornými materiály. Zatím není vyvrácena domněnka, že trezor mohl být pořízen již za života původního majitele vily a zlatnické továrny Rudolfa Emil Langera, tedy na přelomu 19. a 20. století.

Starosta Radim Vetchý potvrdil, že trezor bude zrenovován, odborné práce by neměly přesáhnout částku sto tisíc korun. Poté bude trezor navrácen do vily.

Marie Hrynečková