Na stavbě kulturního domu se pracuje navzdory občasnému sněhu a mrazu

180119 sdPůl roku od začátku výstavby nového kulturního domu je patrné, že železobetonová monolitická konstrukce se blíží k závěru, nyní se pracuje na nejvyšší řadě ze strany od ulice Krátké. Stavební práce běží nepřetržitě včetně víkendů, krátkou přestávku firma OHL ŽS udělala jen přes vánoční a novoroční svátky.

Současně se pracuje i na rekonstrukci vily z roku 1885. Jsou hotové všechny instalace a také vnitřní omítky.

Chystá se výměna oken. Firma Látal z Uničova dodala vzorek špaletového okna, které je vyrobeno jako kopie původních oken ve vile, jen s tím rozdílem, že je zhotovené podle modernějších tepelných propustností. Okno je ze smrkového dřeva, nátěr bude korespondovat s barvou původních oken, zvenku bude dvojité sklo, zevnitř klasické čtyřmilimetrové..

Dodavatel stavby se zatím stále drží harmonogramu, a to navzdory občasným mínusovým teplotám a sněhu. Kulturní dům má být hotov do konce letošního září.

Marie Hrynečková

Foto:
1 až 5 - Vilu čeká výměna oken.
6 - Na snímku jsou patrné pilíře a arkády, které oddělovaly pavlač, ta už je odbouraná.
7 - Detail růžice na křížení nosníků na stropě v bývalé restauraci zůstane zachován.
8 - Niky u schodiště zůstanou rovněž zachované.
9 - V technickém kabinetě jsou sundané původní dřevěné obklady, které se renovují.
10 - Plastický strop s iniciálami továrníka Rudolfa Emila Langera, který nechal vilu postavit v roce 1885. Na snímku detail stropu, vidět je obvodový lem, rohové rozviliny i růžice okolo závěsu na lustr. Strop zůstane zachován, stejně jako mnoho dalších původních prvků ve vile, jež budou zrestaurovány.
11 a 12 - Špaletové okno ze smrkového dřeva je kopií původních oken ve vile.
14 až 20 - Železobetonová přístavba.