Kdo lhal? Týdeník 5+2 dny, nebo kancelář starostky?

5+2 dny X město Lanškroun4. července se v novém týdeníku 5+2 dny objevil článek „Nejasnosti kolem Městské policie“, který informoval o novém „veliteli“ městské policie a o způsobu jeho volby. Na konci článku bylo uvedeno, že redaktor Jaroslav Krčál požádal o vyjádření město Lanškroun. Odpověď mu však i přes slib nikdo z vedení města nedodal.

Celý úryvek z týdeníku 5+2 dny zní takto:
Ač týdeník 5+2 dny požádal radnici v Lanškrouně o vyjádření, nestalo se tak v termínu, který si sama určila. „Pan místostarosta mi slíbil odpovědi na vaše otázky připravit, ale nedodal mi je. Podle mne je však pověření strážníka Stanislava Popeláře řízením Městské policie po právní stránce v pořádku,“ uvedla vedoucí kanceláře starostky Petra Brejšová.


Následně se celý článek a zejména jeho závěr (uvedený výše) probíral 9. července na jednání rady města, kde nešťastný místostarosta Bernášek sdělil kolegům, že nikomu nic neslíbil a o tom, že má napsat reakci do novin se dozvěděl až po uzávěrce.

Zápis z jednání Rady:
Pan Bernášek předložil radním periodikum 5+2 dny a seznámil je s problematikou článku týkajícího se Městské policie Lanškroun. V reakci na text článku sdělil, že nikomu nic neslíbil a ani nebyl o stanovisko ve věci požádán. Uvedl také, že mu paní Brejšová zaslala email, ve kterém píše, že ho prosí o přípravu odpovědí. Email byl bohužel adresován na jeho soukromou emailovou adresu, kde si email přečetl až v pátek večer. V pondělí se dotázal paní Brejšové, zda má na odpovědích pracovat, bylo mu ale sděleno, že jeho vyjádření redakce už nechce.
Pan Bernášek požádal, aby Město Lanškroun v periodiku 5 + 2 dny dementovalo příslušné sdělení o jeho údajném slibu resp. jeho nesplnění.


Z výše uvedeného jasně plyne, že reakci neslíbil pan Bernášek, jak paní Brejšová uvedla v novinách, ale slib dala paní Brejšová za pana Bernáška aniž by mu o tom řekla a otázky mu poslala pouze do jeho soukromého mailu, který však místostarosta nečte tak často, jako pracovní mail.


Následně vedoucí kanceláře starostky P. Brejšová zveřejnila na webových stránkách města odvážné vyjádření, ve kterém uvádí, že to, co bylo uvedeno v novinách nikdy neřekla a že redaktor s otázkami naléhal a nemohl počkat ani o den déle.

Vyjádření zde:
Týdeník 5+2 dny vydávaný společností AGF Media, a. s. uvedl citát, který jsem nepronesla.
S panem redaktorem Krčálem jsem o vyjádření města k záležitosti jmenování velitele městské policie mluvila. Nabízela jsem mu vyjádření pana místostarosty následující pracovní den. Pan redaktor toto odmítl s tím, že má vzhledem k následujícím svátkům zkrácenou redakční uzávěrku.
Pravdou není, že pan místostarosta slíbil zpracování odpovědí a nedodal je. Týdeník nám na zpracování odpovědí neposkytl dostatek času.
Otiskl „citaci“ mých slov, bez toho, že bych měla možnost se k nim jakkoli vyjádřit. Panu redaktorovi jsem několikrát opakovala, že nemám kompetence se k této problematice vyjadřovat a žádala jej, ať počká do následujícího pracovního dne.


Každému, kdo si přečetl zápis z jednání Rady je jasné, že výše uvedené vyjádření obsahuje několik polopravd, ba možná lží. V podstatě jediné důležité, s čím se dá souhlasit je to, že místostarosta opravdu nic neslíbil.


A co se stalo ke smůle městského úřadu? Vyjádření zaujalo také autora článku Jaroslava Krčála. 19. července tak v novinách 5+2 dny vyšel další článek – „Zastupitelé chybu napravili“, který informuje o tom, že nový „velitel“ městské policie má již od zastupitelstva schválené úkoly.
Poslední odstavec je opět věnován lanškrounské radnici:
Naši redakci udivilo vyjádření vedoucí kanceláře starostky Petry Brejšové. Ta na www.lanskroun.eu zveřejnila stanovisko k článku v týdeníku 5+2 dny. V něm tvrdí, že není pravda, že místostarosta nedodal redakci 5+2 dny odpovědi na dotazy, ač to sama předtím redaktorovi řekla. Její slova má redakce nahraná. Sama si přitom zvolila termín odpovědi.


Je tedy evidentní, že místo toho, aby vedoucí kanceláře starostky uznala svou chybu, tak ji nejprve hodila na místostarostu a následně na redaktora.

Vedení města nakonec chybu uznalo a starostka zveřejnila na stránkách města toto vyjádření:
Od pana Jaroslava Krčála, redaktora týdeníku 5+2 dny, jsem obdržela výhradu k článku zveřejněném na stránkách města dne 11.07. 2012. Podrobně jsem se seznámila s fakty a tvrzením na obou stranách. Konstatuji, že došlo k nedorozumění a pravděpodobně pochybení ze strany kanceláře starosty a tajemníka.
Učiním opatření k tomu, aby se situace  neopakovala.


Kdo by však čekal, že město uzná chybu tak veřejně, jako se zuby nehty bránilo a napadalo redaktora, se plete. Přestože první vyjádření si zasloužilo několik dní místo mezi prvními články na titulní stránce městského webu, toto druhé vyjádření se stalo nenápadnou součástí vyjádření prvního, dnes již dva týdny starého a na městském webu o poznání více schovaného.


Matěj Brýdl