Slunečné počasí přilákalo 7. května na Den zemědělské školy stovky návštěvníků. Hned před hlavní budovou školy byla k vidění soutěž v králičím hopu (foto 1 až 4), který se na škole začal vyučovat asi před rokem. Lada Šípová z Chotěboře, která jako první člověk králičí hop do Čech přivedla a žáky zdejší školy s ním v počátcích seznamovala, konstatovala:
„Teď už jsou žáci soběstační, účastnili se i prvních soutěží a začínají mít výsledky.“ Na snímku č. 3 jsou zachyceny studentky s králíky, kteří si při soutěžích vedou nejlépe.
Zatímco nejmenší návštěvníci obdivovali malé, jen třítýdenní kačenky a housata a také sotva narozená kuřátka (foto 5 až 7), ty starší zaujala nejnovější zemědělská technika (foto 8 až13). A všem bez rozdílu věku se líbily jezdecké závody (foto 17 až 25). Nechyběly ani ukázky agility, práce ovčáckých psů, loutkové divadlo a novinka - cross country aneb zdolej parkur bez koně. Celé rodiny se procházely v rozlehlých prostorách, kde je arboretum a selské dvory (foto 43 až 48).
Pitevna
Ti odvážnější (někteří totiž udělali hned ve dveřích obrat vzad) si troufli sledovat průběh pitvy. V době naší návštěvy byly už jen na stole vystaveny pitvané orgány (foto 31) a na pitevně si studentky procvičovaly na malých selátkách sešívání kůže (foto 29 a 30).
Minimlékárna
Novinkou letošního Dne školy bylo otevření minimlékárny. V rámci středních zemědělských škol se jedná o jedinečný projekt, který byl financován za pomoci Regionálního operačního programu Severovýchod. „Dotace byla zaměřena na investice do stavebních úprav a vybavení, ta částka se blížila 10 mil. Kč. Na financování se také spoluúčastnil kraj jako zřizovatel a škola,“ uvedl ředitel školy ing. David Hruška.
Mlékárna (snímky 32 až 38) je v provozu teprve asi měsíc a půl a její fungování nám přiblížila vedoucí provozu ing. Milena Velecká: „V rámci týdenní praxe si vždy dva až tři žáci odzkouší výrobu pasterovaného mléka, ze kterého dále vyrábíme tvaroh, jogurt a sýry. Všechno jsou to selské výrobky, takže obsah tuku zůstává ve výrobcích zachován tak, jak mléko přijde z dojírny. Pro žáky to znamená, že ráno v šest dojdou na dojírnu, pak mléko přečerpáme, pasterujeme minimálně na 72 °C po dobu 60 sekund a potom z něj vyrábíme zmíněné výrobky. Zatím ten objem výroby není velký, stačí pouze pro školní jídelnu.“
Sýry, tvaroh, jogurty i mléko si mohli výjimečně v tento den návštěvníci zakoupit a nutno říci, že o produkty byl velký zájem. Do prostor mlékárny veřejnost z hygienických důvodů nesměla, ale za prosklennou stěnou byl vidět sýrařský stůl, paster, šlehací máselnice, odstředivka a v zadnější balicí místnosti také vakuovačka.
Dražba plemenných zvířat
„To byla neuvěřitelná záležitost! Dražilo se devět jaloviček, osm z nich bylo vydražených, takže jedna nám zůstala naštěstí doma,“ řekl ředitel ing. Hruška. Proč říká naštěstí mi došlo při pohledu na uplakané studentky, které se o teprve roční jalovičky starají. A ředitel hned vysvětlil: „Protože to jsou naše zvířata a nejraději bychom si je tady nechali. Trošku mě překvapilo, jak moc jsou žáci na ta zvířata citově vázaní. Tak jsem jim svatosvatě slíbil, že se do chovů, kam ta zvířata šla, budou určitě moci několikrát podívat.“
Samotná dražba byla „koncertem“ licitátora, který v nejdramatičtějším okamžiku neváhal vyskočit na ohradu a z dražby udělat opravdovou show. Všech osm jaloviček bylo celkově vydraženo za skvělou částku, 536 tisíc Kč. „Peníze určitě využijeme na nákup dalších zvířat,“ potvrdil ředitel školy.
Marie Hrynečková