Dvacet let partnerství mezi městy Lanškroun a Dzierżoniów

191115 polaciV říjnu uplynulo dvacet let od podepsání partnerské smlouvy, která navázala na výsledky již předchozí třináctileté spolupráce mezi lanškrounskými a polskými školami. Dohodu o partnerství mezi městy Lanškroun a Dzierżoniów uzavřely 27. října 1999 tehdejší starostové Jaroslav Karlík a Grzegorz Kiejnich.

Obě města po celou dobu spolupracovala a vyměňovala si zkušenosti v oblastech školství, kultury, cestovního ruchu, sportu i činnosti samosprávy. Z konkrétních akcí zmiňme například Hlínafest, trvalou výstavu Diora-Tesla v suterénu radnice, Cykloglacensis, Motosraz, společné vysazení ovocných stromů v Pivovarské zahradě...

14. listopadu navštívila Lanškroun delegace složená z členů městské rady polského Dzierżoniówa. Členové delegace si prohlédli zajímavá místa v Lanškrouně a v podvečer se sešli v L´Artu na slavnostním zasedání Rady města. V závěru pak starosta Radim Vetchý a burmistrz Dariusz Kucharski podepsali deklaraci stvrzující spolupráci na další období. Večer se pak místní i hosté společně zúčastnili koncertu Jarka Nohavici.

Součástí oslav výročí byla i návštěva starosty města Lanškroun Radima Vetchého na říjnovém zasedání městské rady Dzierżoniów, kde za tónů české a polské hymny obdržel Medaili za zásluhy městu Dzierżoniów.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 - Polskou delegaci přijal starosta Radim Vetchý ve své kanceláři.
2 - Slavnostní zasedání Rady města v salónku Rudolf v multifunkčním centru L´Art 14. listopadu.
3 - V úvodu zazněly hymny obou národů.
4 - Deklaraci stvrzující spolupráci pro další období podepisuje Dariusz Kucharski.
5 - Oba starostové s podepsaným dokumentem.
6 - Text deklarace v obou jazycích.
7 a 8 - Poláci a Češi vysadili letos na podzim ovocné stromy v Pivovarské zahradě.