Kyocera AVX je v Lanškrouně už 30 let

Kyocera AVX je v Lanškrouně už 30 let

„Prošli jsme dlouhou cestu… chvílemi to připomínalo jízdu na toboganu, chvílemi se vznášeli v oblacích a někdy jsme se budili do tvrdé reality“. Těmito slovy začínal text zvoucí zaměstnance na oslavu 30. výročí lanškrounské společnosti KYOCERA AVX.

Ta se konala 8. července v prostorách Multifunkčního centra L´Art. Pozvání na setkání přijal i zakladatel české KAVX Ing. Jiří Skála, starosta města Mgr. Radim Vetchý a přestavitelé středních škol, s nimiž KAVX spolupracuje, Mgr. Jan Kovář a Bc. Vítězslav Janda.

 

Povzbuzení v těžké době
Přítomnost prvního jednatele a ředitele firmy Jiřího Skály tak trochu vybízela ke vzpomínkám. On sám však minulost charakterizoval jen dvěma větami: „Je to neuvěřitelných třicet roků! Těch třicet let jsem prožil z velké části s vámi a musím říct, že to byla nejkrásnější léta.“
Ve svém úvodním, asi desetiminutovém vystoupení, vyslovil tři myšlenky, kterými, domnívám se, chtěl současné zaměstnance podpořit a dodat jim víru ve vlastní schopnosti i v úspěch firmy.
Při zpětném pohledu uvedl jako příklad úspěchu zaměstnanců KAVX legendární vozítko Curiosity, které už devět let zkoumá povrch Marsu. To totiž obsahuje přes 600 kondenzátorů vyvinutých a vyrobených v lanškrounském závodě. „Jste skvělí a uvědomte si, že to v Evropě nemá obdoby. A v České republice už vůbec ne. Výborně!“, vzdal hold všem zúčastněným.
Za druhé uvedl fakt, že i ve tvrdém konkurenčním prostředí se kondenzátory z Lanškrouna na trhu prosazují a chce je celý svět.
V posledním bodě se věnoval skutečnosti, že KAVX nyní patří přímo pod japonskou firmu Kyocera AVX Corporate: „Kyocera nikdy nepřemýšlí krátkodobě, ale vždy přemýšlí v dlouhém horizontu. A tyto dlouhé periody pomohou překonat i doby zlé, náročné.“
Svoji řeč zakončil Jiří Skála slovy: „Záleží do značné míry jen na vás, jestli budete odvážní, jestli budete kreativní, jestli budete dost silní, jestli budete ochotni obětovat i něco ze svého pohodlí. Pak všechno půjde dobře dlouhá léta. Věřte mi, bude to tak. A k tomu vám přeji hodně úplně normálního štěstí.“

 

Firma investuje a orientuje se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou
Současný ředitel společnosti Hynek Stejskal podle svého vyjádření uvítal, že se lidé mohli po delší době zase společně setkat. „Moc všem děkuji za práci, kterou pro firmu odvádějí a věřím, že budeme stále dobrým a stabilním partnerem, pro kterého se vyplatí pracovat,“ řekl.
Společnost KYOCERA AVX v Lanškrouně v současné době zaměstnává přes 1 200 zaměstnanců, z toho asi 200 agenturních. Výrobní program byl od počátku zaměřen na vývoj a výrobu tantalových čipových kondenzátorů. V tomto sortimentu je firma lídrem a pokrývá kolem 50 procent světového trhu. „V posledních letech, kdy se české firmy potýkají s nedostatkem pracovní síly, jsou standardní výrobky odsouvány do levnějších lokalit a lanškrounský závod se soustředí hlavně na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. K nim se řadí tantalové kondenzátory s vodivým polymerem, které mají unikátní vlastnosti a jsou v dnešní době velmi žádané,“ objasňuje současnou situaci ředitel Hynek Stejskal.
A prozradil ještě jednu, pro budoucnost lanškrounského závodu velmi důležitou věc:
„Kyocera si nyní dala významný cíl, že chce do pěti let zdvojnásobit svoje obraty. Uvědomuje si, že bude potřeba významně investovat do všech závodů po celém světě a mimo jiné se zaměřuje na výrobu tantalových kondenzátorů s vodivým polymerem, kde chce do budoucna obsadit daleko větší část trhu, než pokrývá nyní. V Lanškrouně se proto nyní budují nové linky, kupují nové stroje, roboty a moderní zařízení.“

 

KYOCERA AVX podporuje vzdělávání v regionu
Starosta města Radim Vetchý zaměstnancům KAVX popřál, aby vždy odcházeli ze zaměstnání spokojeni a aby byli oceněni vedením firmy za to, co pro ni dělají. Připomněl spolupráci s městem v oblasti vzdělávání. KAVX je už několik let součástí a dokonce jedním z lídrů Společenství firem Lanškrounska, které se snaží zvýšit standard vzdělávání na základních a středních školách. Jde o unikát v České republice, který díky účasti podnikatelského sektoru inspiruje další regiony.

 

Lidé se dobře bavili
Oficiální zahájení nezabralo víc než půl hodiny a poté se už lidé naladili na zábavnou část programu. Zahájili ji gentlemani v cylindrech Jiří Škorpík, Dušan Kollár Jiří Korn a David Uličník, tedy 4TET. Pokračovalo se rautem ve vnitřních prostorách a grilováním venku. Tady také vyhrávalo na venkovním pódiu hudební uskupení Partyleaders. Někteří si užili tance, ale převážná část přítomných využila pěkného počasí a přijemného prostředí L´Artu k popovídání s kolegy a známými.


Název společnosti se v čase měnil
Společnost vznikla 2. června 1992, kdy se jmenovala AVX Czechoslovakia spol. s r.o. Po rozdělení republiky v roce 1993 došlo k přejmenování na AVX Czech Republic s. r. o. V roce 2021 se americká AVX Corporation a japonská Kyocera Corporate Electronic Components sloučily do společné značky KYOCERA AVX Components Corporation. Nynější název lanškrounského závodu je KYOCERA AVX Components s.r.o.

Text: Marie Hrynečková
Foto: Radek Lepka

 https://www.kyocera-avx.cz/cs/about/kyocera_avx

 

Foto:
1 - Slavnostní zahájení oslav probíhalo v sále L´Artu.
2 - Ředitel společnosti Kyocera AVX Bc. Hynek Stejskal poděkoval zaměstnancům za práci, kterou pro firmu odvádějí.
3 - Zakladatelem, prvním jednatelem a ředitelem společnosti KAVX v Lanškrouně byl Ing. Jiří Skála.
4 - Zleva současný ředitel společnosti Kyocera AVX Bc. Hynek Stejskal, zakladatel české KAVX Ing. Jiří Skála, starosta Lanškrouna Mgr. Radim Vetchý a moderátor akce František Teichmann.
5 - Na oslavě se sešla přibližně polovina všech zaměstnanců.
6 - Vedení společnosti s hosty. Zleva ředitel SŠ technické a dopravní v České Třebové Mgr. Jan Kovář, Ing. Jiří Skála, Bc. Hynek Stejskal, Mgr. Radim Vetchý, manažer kvality KAVX Ing. Milan Coufal, personální manažerka KAVX Mgr. Alena Kristková, manažer výroby KAVX Ing. Ivan Horáček a vedoucí učitel odborného výcviku SOŠ a SOU Lanškroun Bc. Vítězslav Janda.
7 a 8 - Vokální kvarteto 4TET roztleskalo publikum. O zábavu se postarali Jiří Škorpík, Dušan Kollár Jiří Korn a David Uličník.
9 a 10 - Venku se grilovalo, zatímco ve vnitřních prostorách probíhal raut.
11 a 12 - Hudební uskupení Partyleaders hrálo pod širým nebem k poslechu i tanci.