O vítězi rozhodlo obrovské sprintérské drama

O vítězi rozhodlo obrovské sprintérské drama

Mezinárodní cyklistický závod Regionem Orlicka, v němž soutěžilo 22 klubových družstev a mix týmů složených ze závodníků kategorie Junior (2004 a 2005 doplněné kadety 2006) se jel 29. až 31. července.

Startovalo 137 jezdců z osmi zemí - Česka, Slovenska, Rakouska, Polska, Maďarska, Belgie, Německa a Srbska. Síly byly dosti vyrovnané, takže o celkovém vítězi rozhodl doslova až závěrečný sprint.

„První etapa byla bez problémů, ačkoliv je technicky a fyzicky náročná. Všechny úniky byly zlikvidované, spurtovalo celé hlavní pole. Stínem byl pád asi na pátý pozici, ale závodník se vrátil z nemocnice po vyšetření zdravý a v závodě pokračoval," shrnul průběh ředitel závodu Petr Bucháček.
„Druhý den jsme zmokli. První startovní vlna měla ráno na časovce horší podmínky, potom se ke dvanácté hodině vyčasilo. Časové rozdíly po časovce byly minimální, čili pořád byly všechny možnosti otevřené.
Odpoledne se počasí pokazilo. Kvůli opravě silnice na Suchý vrch jsme změnili oproti minulým letům trasu třetí etapy do oblasti Králík a Dolní Moravy. Tam jsme byli poprvé a ta trasa se většinou líbila. Počasí bylo hrozné, průtrž mračen, nebylo vidět, hrůza... Závodníky nutno pochválit za bezvadný průběh. I přes ty průtrže mračen, kdy jezdili ve vodě, se nic nestalo a zase spurtovali ti nejlepší. Tam se projevil jako veliký talent vítěz závodu Filip Gruszczynski z Polska, který v nejtěžších úsecích odrážel útoky a ještě sám útočil.
No, a nedělní etapa byla už za krásného počasí na tradičním okruhu Lanškroun, Letohrad, Žamberk, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, zvlněná krajina, krásná trať už pořadateli vyzkoušená. Vedoucí jezdec svoje postavení uhájil a po deseti letech zvítězil polský závodník. Všechno jsme zvládli, jezdcům se závod líbil.
Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným, sponzorům, pořadatelům, těch mám v seznamu kolem osmdesáti. Všem patří poděkování," uvedl po závěrečném ceremoniálu Petr Bucháček.

Text: Marie Hrynečková
Foto: Jan Brychta

 

Celkové pořadí:
1. Filip Gruszczynski, Polsko, UKS Avatar
2. Milan Kadlec, CZE, Team Dukla Praha
3. Štěpán Telecký, CZE, Favorit Brno
4. Tomáš Přidal, CZE, Mapei Merida Kaňkovský
5. Jan Bittner, CZE, Mapei Merida Kaňkovský
6. Jarne Ceulemans, Belgie, WAC Team
7. Ondřej Šejstal, CZE, Sportraces - UCC Mix Team
8. Richard Kobr, CZE, Roman Kreuziger Cycling Academy
9. Jakub Elbadri, CZE, Team Dukla Praha
10. Richard Riška, Slovensko, MŠK CK Žiar nad Hronom mix

Soutěž družstev:
1. Team Dukla Praha

Držitelé trikotů:
Žlutý - vedoucí jezdec Filip Gruszczynski
Modré puntíky - bodovací soutěž jednotlivců Milan Kadlec
Červené puntíky - nejlepší vrchař Milan Kadlec
Bílý - nejlepší jezdec nar. 2005 Filip Gruszczynski
Modrý - nejlepší jezdec nar. 2006 Adam Pešek