Rozhovor: Vozítko Curiosity sbírá vzorky na Marsu. Jeho „klon" se předvede v Lanškrouně na Microtele

Rozhovor: Vozítko Curiosity sbírá vzorky na Marsu. Jeho „klon" se předvede v Lanškrouně na Microtele

Už deset let se po Marsu pohybuje vozítko CURIOSITY, které sbírá a zkoumá vzorky pořízené na této planetě. Model tohoto vozítka se představí 19. května na vědecko-technické soutěži Microtela. Na okolnosti jeho vzniku jsme se zeptali učitele technických předmětů na ZŠ A. Jiráska Ing. Ivo Obra.

Pane Obre, jak vlastně vznikla myšlenka pustit se do tak zajímavého projektu?

Věci často bývají souhrou pozitivních náhod, nejinak je tomu v tomto případě. S panem Vladimírem Křivkou jsem stál na akci „Microtela“ v květnu 2022 pod reklamním plakátem marsovského vozítka CURIOSITY, v němž už více než 10 let fungují kondenzátory z firmy Kyocera AVX. Skutečný model (zmenšený) by byl jistě vhodným reklamním předmětem firmy. Pan Vladimír Křivka měl tuto myšlenku delší dobu, ale nepodařilo se mu najít toho správného nadšence, který by model postavil. A já vedu kroužek robotiky na ZŠ na náměstí A.Jiráska.
Při našem rozhovoru došlo na to, že bychom mohli zkusit takové vozítko postavit. Nápad se mi začal více a více líbit a nakonec jsem panu Křivkovi zavolal.
A pak to již šlo rychle. Tento záměr sponzorsky podpořila lanškrounská Kyocera AVX a zde patří velké díky panu řediteli Hynkovi Stejskalovi. Koordinaci následně převzal pan Jan Kostelecký a vše nabralo ty správné obrátky.
Celé je to krásný příklad, co vše lze dokázat, když se potkají a spojí ti správní lidé. Ani jeden z nás by to celé nezvládnul sám. Věřím, že tím budeme inspirovat k týmové spolupráci i studenty.

 

Nicméně, nešlo jen o vaši volnočasovou aktivitu...

Rozhodně ne. Společná myšlenka od počátku byla vytvořit zajímavý model pro základní a střední školy, podpořit technické vzdělávání, inspirovat mladé talenty. Já sám jsem zařadil stavbu tohoto modelu do volitelného předmětu Robotika na ZŠ A. Jiráska, kde učím. Žáci se seznámí nejen se stavbou vozítka, ale také z jiných témat – kosmonautika, vesmír, fyzika apod.
Microtela je velmi úspěšná a již tradiční soutěž, kde takových talentů vidíme 140 každý rok a stále to číslo roste. Vize pana Křivky a moje nicméně je podpořit na Microtele vznik další kategorie, robotiky, kde by se mohly realizovat i střední školy na složitějších projektech. Taková výzva může oslovit i střední školy z jiných měst a krajů. Uvidíme, co přinese budoucnost.

 

Vozítko vypadá impozantně, ale i dost složitě. Dá se návod na jeho stavbu stáhnout někde na Internetu?

Tak jednoduché to bohužel není. Skutečný rover měl velikost osobního vozu a je technicky velmi složitý z pohledu vybavení a přežití v extrémních podmínkách na Marsu. Měl jsem však štěstí, že na webových stránkách NASA.gov je k dispozici model vozítka CURIOSITY ve formátu souborů .STL, ale rozměrově malý a samozřejmě zcela bez elektroniky. Moc mi to ale pomohlo v začátcích, protože vzájemné rozměry podvozku, těla, kamery a robotické paže se těžko odhadují z fotografií. Aby bylo vozítko vybavené elektronikou, funkčními motory a laserem, chce to ještě další stovky hodin strávených u počítače a 3D tiskárny. Všechno se hned napoprvé nepovede.

 

A jaký bude další osud „lanškrounského" vozítka?

Prototyp vozítka, nejvyšší model (ADVACED) s dálkovým ovládáním, předáme firmě Kyocera AVX, generálnímu sponzorovi jako poděkování za dosavadní podporu.
Dále, na ZŠ A. Jiráska pod mým a ZŠ Dobrovského pod vedením pana Miroslava Klimoše již vznikají další funkční modely. Ty sestavují moc šikovní kluci v rámci výuky robotiky nebo našich technických kroužků. To jsou také plně funkční vozítka na dálkové ovládání.
Je fakt, že nejvyšší model (ADVACED) zřejmě mnoho zájemců nepostaví vzhledem ke složitosti mechaniky a elektroniky. Proto máme v nabídce i menší a jednodušší modely a to řadu SMALL, EASY a MEDIUM.
SMALL bude malý model zcela bez elektroniky. Na něm si každý může vyzkoušet, jak dalece umí tisknout na 3D tiskárně.
EASY je model s Micro:bitem, dálkově ovládaný druhým Micro:bitem, s aktivním laserem a s možností další aktivity na základě kreativity tvůrce.
MEDIUM je model ve velikosti 107 procent původního modelu z NASA, řízen Micro:bitem a má už poháněná středová kola a pohyblivou CHEMCAM s funkčním laserem. Než se někdo pustí do stavby modelu ADVACED, měl by si vyzkoušet stavbu v této velikosti.
Všechny modely budou vystaveny na soutěžním dnu Microtela v Lanškrouně 19. května 2023.
Tyto varianty by mohly být předmětem středoškolských soutěží, uvidíme. Toto už ale řeší další kolega, pan Pavel Resler ze ZŠ Dobrovského a vizi představí také na Microtele.

Máte nějaké poselství závěrem?

CURIOSITY na Marsu (nyní i OPPORTUNITY) jsou nesmírně složité a velmi spolehlivé stroje, které nesou českou stopu a to přímo z Lanškrouna od firmy Kyocera AVX. To by nás mělo inspirovat k tomu, že bychom měli mít v Lanškrouně i nadále schopné pracovníky v oblasti elektroniky. Co vím, připravuje se k tomuto tématu Web, na kterém budou bezplatně k dispozici všechny díly všech modelů vozítek (SMALL, EASY, MEDIUM a ADVANCED).
Já a mí kolegové přejeme vozítku úspěšnou kariéru. Budeme se těšit, že se na Microtele za rok, dva představí další zajímavé projekty, ať již naše vozítka od dalších škol, nebo jiné robotické výzvy sponzorované od firem, členů společenství. Fantazii se meze nekladou.
Naším cílem je rozvíjet technické dovednosti dětí a mládeže. Informace budou vystaveny na k tomu určeném Webu a nám nezbývá než doufat, že budeme mít následovníky! Chceme, aby technická tradice v Lanškrouně pokračovala a jsme rádi, že jsme k tomu také mohli malým dílem přispět.

Děkuji pane Obre za rozhovor. Poděkování patří i všem výše jmenovaným za to, že dokáží nadchnout a trpělivě vést lanškrounské děti k mnohdy i hodně složitým technickým činnostem.

Marie Hrynečková

Foto: Pavel Resler
a Vladimír Křivka

 

Foto:
1 - Různé velikosti vozítka Curiosity.
2 - Nejvyšší model vozítka Curiosity - ADVANCED.
3 - Detail hlavy vozítka Curiosity ADVANCED.
4 - Vozítko Curiosity EASY.
5 - Vozítko Curiosity SMALL.
6 - Curiosity tištěné díly.
7 - Denis Pavlík a Ivo Obr, kroužek ZŠ A. Jiráska.
8 - David Braik, kroužek ZŠ A. Jiráska.
9 - Tobiáš Hipský, kroužek ZŠ A. Jiráska.
10 a 11 - Vojtěch Skalický, kroužek ZŠ A. Jiráska.
12 - David Braik, Tobiáš Hipský, Ivo Obr, Vojtěch Skalický a Denis Pavlík.
13 - Matyáš Ficner a Roman Mareš, kroužek ZŠ Dobrovského.
14 - Tomáš Bůžek, Petr Špirka, Filip Resler, kroužek ZŠ Dobrovského.
15 - Tomáš Bůžek, Miroslav Klimoš, Filip Resler a Petr Špirka, kroužek ZŠ Dobrovského.
16 - Tomáš Bůžek, Matyáš Ficner, Roman Mareš, Miroslav Klimoš, Filip Resler, Petr Špirka, kroužek ZŠ Dobrovského.
17 - Část řešitelského týmu Jan Kostelecký, Miroslav Klimoš, Ivo Obr a Vladimír Křivka, fandové vozítka Curiosity.
18 - Poznáte austronauty na snímku?