Slovák Milan Húsenica oblékal na stupních vítězů tři trikoty

Slovák Milan Húsenica oblékal na stupních vítězů tři trikoty

Milan Húsenica zvítězil v Malém závodě míru Schott jak se říká „na celé čáře". Při slavnostním vyhlášení vítězů si přímo na stupních vítězů oblékal postupně tři trikoty. Ty nejvíce ceněné. Puntíkovaný dres nejlepšího vrchaře, modrý trikot vítěze bodovací soutěže a žlutý trikot vedoucího jezdce.

Poslední květnový víkend se do Lanškrouna sjeli mladí cyklisté z Česka, Slovenska, Maďarska, Německa a Polska, aby poměřili své síly ve zdejších kopcích. Zúčastnilo se 124 závodníků, z toho 48 ze zahraničí. Celkově to bylo 91 chlapců a 33 dívek. Trať 140 km dlouhého závodu se vinula krásnou přírodou Lanškrounského regionu a cyklistický peleton zavedla například i do okolí Mariánské hory, Verměřovic, Výprachtic, Cotkytle a Strážné.

První etapa nebyla tolik hornatá, a tak se závodníci drželi v jednom balíku a k únikům nedocházelo. „Až těsně před cílem se projevili ti nejsilnější a ukázalo se, kdo do těch úniků bude v dalších etapách pravděpodobně nastupovat," popsal průběh páteční etapy moderátor Vlastimil Vávra.
A pokračoval: V časovce se potvrdilo to, co závodníci ukázali ve spurtu v první etapě. Časovka má rovinatý profil, takže dívka jedoucí v růžovém dresu byla dobrá hlavně na rovinách. Ve třetí a čtvrté etapě, když se vjelo do vyšších kopců, začala ztrácet. Právě na jízdě do kopců začala vydělávat Daniela Hezinová.
V sobotu ve třetí etapě se hned po startu závodní pole roztrhalo a jakmile se vjelo do prvního kopce, utvořila se tak sedmi, osmičlenná skupinka a spolu jela až téměř do cíle. Tady si to chlapci rozdali až na cílové pásce.
4. etapa byla podobná. V prvním kopci se okamžitě utrhlo sedm kluků. Pak samozřejmě docházelo k prohození závodníků mezi první a druhou skupinou, ale bylo vidět, že prvních šest jezdců drželo svoji úroveň jak do nejprudčích kopců v okolí Strážné, kde je šestikilometrové stoupání, tak z toho tvrdého klesání z Cotkytle dolů. Tam bylo vidět, že kolo mají v ruce a že si to hlídaj. Co bylo zajímavé, že druhá a třetí skupina se sjely dohromady a společně potom dotáhly první skupinu až na posledních kilometrech z Nepomuku do Lanškrouna. O to větší balík pak dojížděl do těch posledních dvou zatáček na kostkách tady na náměstí." Tolik slova moderátora, který celý průběh závodu bedlivě sledoval přímo na trati.

Ředitel závodu Jiří Dvořák v závěru při slavnostním vyhlášení výsledků ocenil a poděkoval za pomoc všem organizátorům, sponzorům, motorkářům, policii a jmenovitě také MUDr. Václavu Kmentovi staršímu, který zabezpečoval zdravotní službu po neuvěřitelných pětačtyřicet ročníků závodu.

Marie Hrynečková

 

Celkové pořadí:
1. Milan Húsenica, Športový klub Topolčianky, Slovensko
2. Martin Rous, Jaroslav Kulhavý Cycling Team
3. Tadeáš Pazourek, Cycling academy Tábor
4. Šimon Kment, Brilon Racing Team MB
5. Jakub Záchenský, Akadémie Petra Sagana, Slovensko
6. Oliver Bečvář, Bike puzzle team
7. Petr Douděra, Jaroslav Kulhavý Cycling Team
8. Timotej Michalík, Športový klub Topolčianky, Slovensko
9. Adam Kachlík, Cycling academy Tábor
10. Jakub Panuš, Jaroslav Kulhavý Cycling Team

 

Držitelé trikotů:
Žlutý trikot (soutěž jednotlivců) Milan Húsenica Športový klub Topolčianky
Modrý trikot (bodovací soutěž jednotlivců) Milan Húsenica Športový klub Topolčianky
Puntíkovaný trikot (vrchařská soutěž) Milan Húsenica Športový klub Topolčianky
Bílý trikot (nejlepší žák ročníku 2010) Jakub Záchenský Akadémie Petra Sagana
Růžový trikot (nejlepší kadetka) Daniela Hezinová SportRaces Cycling Team
Červený trikot (nejlepší kadetka ročníku 2008) Antonie Cermanová CK Příbrm Fany Gastro

 

Foto:
1 až 3 - Start nedělní 4. etapy.
4 - Velká vedoucí skupina těsně před příjezdem do cíle. V čele Milan Húsenica.
5 - Celkový vítěz Milan Húsenica při rozhovoru s moderátorem Vlastimilem Vávrou.
6 - Rozhovor ihned po dojezdu do cíle poskytla i nejlepší kadetka Daniela Hezinová.
7 - Poděkování MUDr. Václavu Kmentovi za jeho celoživotní a obětavou práci v cyklistice. Při Malém závodu míru zajišťoval zdravotní službu při pětačtyřiceti ročnících. Čestné uznání mu předává rozhodčí Jiří Klicpera.
8 - Ředitel závodu Jiří Dvořák během slavnostního vyhlášení připomenul památku dlouholetého místopředsedy Cyklistického klubu Lanškroun a organizátora MZM Jana Morávka (+2022) a předal květiny jeho manželce Ludmile Morávkové.
9 - Držitel bílého dresu Jakub Záchenský.
10 - Červený trikot získala Antonie Cermanová.
11 - Nejlepší vrchař Milan Húsenica.
12 - Modrý trikot oblékl také Milan Húsenice. Gratuluje mu Jan Smolík, vítěz Závodu míru v roce 1964.
13 - Na stupních vítězů nejlepší kadetky: Daniela Hezinová, Antonie Cermanová a německá závodnice Klara Dworatzek.
14 - Milan Húsenica blahopřeje svým soupeřům.
15 - Nejlepší starší žáci: 1. Milan Húsenica Športový klub Topolčianky, 2. Martin Rous Jaroslav Kulhavý Cycling Team, 3. Tadeáš Pazourek Cycling academy Tábor.