Do Lanškrouna přijela policejní motorka z roku 1938 i škodovka z 50. let

Do Lanškrouna přijela policejní motorka z roku 1938 i škodovka z 50. let

Kolona historických policejních vozů a motorek dorazila do Lanškrouna na ulici 5. května 3. června v deset hodin dopoledne a zdržela se pouhou půlhodinu.

Prohlédnout si dobová auta a motocykly přišli znalci i naprostí laici, takže u některých exponátů nebylo chvílemi k hnutí.

Pozornost budil nejstarší z motocyklů – čezeta z roku 1938 i patřičně ustrojený majitel v kožené bundě (foto 9 až 12). Nejstarším autem byl modrobílý vůz zn. Škoda z padesátých let minulého století (foto 2 až 4). Ze zahraniční provenience měl zastoupení policejní Mercedes 200D z roku 1968 (foto 5 a 6).

Za podrobnou prohlídku ale určitě stálo také všech dalších asi 20 veteránů, vyvedených v barvách poplatných své době. Nejčastěji se vyskytovala vozidla Veřejné bezpečnosti např. Favorit a Škoda 125 L v odstínu chromové žluti s bílými dveřmi a kapotou, doplněná černými písmeny VB.  Nástupcem Veřejné bezpečnosti byla od roku 1991 Policie ČR s auty s celobílým nátěrem se zeleným podélným pruhem, černým nápisem POLICIE a znakem na přední kapotě. V tomto provedení jezdily například Fabie. Od roku 2009 jsou policejní auta v provedení, jak je známe dodnes tj. celostříbrný nátěr s podélným modrým retroreflexním pruhem po celé bočnici.

Spanilou jízdu historických policejních vozidel po Orlickoústecku uspořádal Klub historie Policie RČS a Veterán NOS PČR. Vyjíždělo se z Vojenského muzea v Králíkách se zastávkami v Lanškrouně, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Kostelci nad Orlicí, Žamberku a Letohradu.

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka a Jacopo