Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

Ručně a s velkou trpělivostí třídili odpad z našich popelnic

A to přímo uprostřed lanškrounského náměstí, abychom názorně viděli, co vše se ocitne v nádobách na směsný komunální odpad. Ano, i takto může vypadat Den země, který se v Lanškrouně konal 19. dubna.

Externisté z firmy JRK, která dle objednávky radnice pomáhá nastavit správný systém odpadového hospodářství v našem městě, se ponořili do třídění dvou hromad vážících cca 300 kg a vysypaných na plachtu. Jedna byla od bytových domů a druhá od rodinných domků. Vizuálně se příliš nelišily.

Zdeňka Motlová z odboru životního prostředí odhadovala, že třídění od bytových domů je v nižší kvalitě než od rodinných domů. Konečný výsledek analýzy se ale dozvíme až později a samozřejmě vás s ním seznámíme.

Odpadky se třídily opravdu pečlivě, a to zvlášť papír, plast, sklo, nápojové kartony, kovy, textil, suť, nebezpečné odpady, léky, směsný odpad, bioodpad včetně nesnězeného jídla či prošlých potravin. Stranou na malých hromádkách byly odloženy také nějaké těžko identifikovatelné předměty možná z kombinovaných materiálů. Následně byly jednotlivé komodity zváženy a po pečlivé analýze bychom se měli dozvědět, kde jsou naše slabá místa a na co se zaměřit.

„Bohužel lidé zpohodlněli. V Lanškrouně máme v třídění značné rezervy a musíme na tom ještě zapracovat. Záleží vždy na individuálním chování konkrétního člověka," okomentovala situaci Zdeňka Motlová.

Pro větší atraktivitu přistavily zároveň Technické služby Lanškroun na náměstí popelářský vůz a také vysokozdvižnou plošinu. Návštěvníci se tak mohli na naše náměstí podívat i z výšky.


Marie Hrynečková