Fanoušci vojenské historie si přišli na své

Fanoušci vojenské historie si přišli na své

Některá bojiště Čechoslováků za 2. světové války přiblížili 1. června návštěvníkům lanškrounského zámku členové klubů a organizací z různých koutů republiky, kteří se o toto téma zajímají.

Na druhém nádvoří postavili přístřešky, aby mohli vystavit ukázky uniforem, výstroje, výzbroje, vybavení a vozidel používaných našimi jednotkami.

K vidění bylo například záchranné vybavení pilota RAF pro případ sestřelení. Součástí byl záchranný člun, plachta na záchranný člun, dofukovadlo, pomocná pádla, tři signalizační světlice, signalizační zrcátko a šátek s vytištěnou mapou oblasti. Samozřejmě i lékárnička, tablety na úpravu nepitné vody (první zničila bakterie a druhá dala vodě trochu chuť), vitaminové a energetické bonbóny. Nechyběl ani maximálně odlehčený korkový nůž, aby při pádu do vody nešel ke dnu.

Období karpatsko-dukelské operace na podzim 1944 přiblížili ruční zbraně z výzbroje pěšího družstva tzv. svobodovců. Lehký kulomet TP 28, klasická ruská puška Mosin... Výstroj vojáků, kteří dostávali věci z Anglie a Sovětského svazu. Různé drobnosti jako žvýkačky, čaje apod. dostávali na východní frontu v rámci programu Lend-Lease (půjčka a pronájem), což byl americký systém, který pomáhal vojákům za 2. světové války.

Parta z Olomouce popsala britskou vysílačku MK 3, které dostávaly všechny československé paravýsadky do Protektorátu Čech a Moravy z Anglie. Každý výsadek měl jiný úkol. Některé byly zpravodajské, tudíž skákaly jen se základním vybavením v civilu, klobouk měly složený pod skokovou kombinézou a na hlavě měly speciální seskokovou kuklu. Po seskoku musely padák zakopat. Některé skupiny měly i svého radistu, který seskakoval s vysílačkou v kufru.
„Primárně se zaměřujeme na jeden z největších opomenutých a nejzvláštnějších výsadků z Anglie, a to je paravýsadek Wolfram, který seskakoval v Beskydech. Měl za úkol vytvořit tam partyzánské hnutí. Proti němu byla vytvořena největší protipartyzánská akce v Protektorátu, tzv. Tetřev, kdy německý Wehrmacht a komanda obklíčily celé Beskydy a postupně ten kruh až k vrcholům uzavíraly," popsal dění v Beskydech jeden z vojáků, který pochází právě z Beskyd a je členem Československé obce legionářské Olomouc 1.

Do Lanškrouna přijeli při této příležitosti členové klubů a organizací z České Třebové, Litomyšle, Brna, Olomouce a dalších míst ČR.

Marie Hrynečková

 

Foto:
5 - Záchranné vybavení pilota RAF. Krom jiného do něj například patřily i signalizační světlice a signalizační zrcátko, lékárnička, tablety na úpravu nepitné vody na pitnou, energetické bonbóny a šátek s vyobrazením mapy oblasti.

6 - K vybavení pilota RAF patřil i maximálně odlehčený korkový nůž, aby při pádu do vody nešel ke dnu.

7 - Vojáci mají na sobě uniformu československého střihu, která se objevila na přelomu let 1943 a 1944. Je šitá novodobě podle originálů po vzoru prvorepublikové uniformy vzor 30, látka je americká. Před sebou mají lehký kulomet TP 28 z období karpatsko-dukelské operace na podzim 1944.

8 - Ruční zbraně ve výzbroji pěšího družstva legendárních Svobodovců.

9 - Výstroj vojáka. Svobodovci dostávali věci jak z Anglie, tak i ze Sovětského svazu.

10 - Osobní propriety vojáka, dnes bychom mohli říct necesér.

14 - Britská vysílačka typ MK 3, kterou dostávaly všechny československé paravýsadky do Protektorátu z Anglie. Obsahuje vysílač, přijímač a zdroj. Zdroj mohl jet na vlastní baterie, nebo být připojen do běžné elektrické sítě.