Novoroční hádanka (rozluštění)

Tentokrát je hádanka opravdu těžká a určená pro pamětníky. Objekt s vyobrazeným dřevěným štítem byl součástí významného místa, dnes je už ale zbourán. Pamatujete si kde stál?

 

Překvapivě rychlé reakce na zveřejněný detail altánku patřícího k Erxlebenově lékárně! Za správné odpovědi na Facebooku děkujeme Pavlu Reslerovi, Petru Kubínovi, Žanetě Hru, Lence Hubálkové a Lucii Haukové.

Erxlebenova lékárna, vzácný empírový dům, byla postavena v roce 1794 chemikem, lékárníkem, botanikem a textilním podnikatelem Christianem Polykarpem Erxlebenem (1769-1831). Ten v místě mezi nynějším Pivovarským náměstím a ulicí Na Valech postavil lékárnu U milosrdného samaritána, která měla v Lanškrouně neobvyklou architekturu. Při ní vybudoval také malou botanickou zahradu, jejíž součástí byl i altánek. Přestože lékárna byla vyhlášena nemovitou kulturní památkou, byla v roce 1991 soukromým majitelem, který zde chtěl údajně postavit prodejnu obuvi, zbořena. Na jejím místě byla později jiným vlastníkem postavena administrativní budova firmy SPEKTRUM CZ, nynější Melitrade a.s.

Text: Marie Hrynečková
Snímky 1 až 6 poskytl Stanislav Vimr