Obce severně od Lanškrouna Babišovi nepřejí, jinde by vyhrál už v prvním kole

Obce severně od Lanškrouna Babišovi nepřejí, jinde by vyhrál už v prvním kole

První kolo prezidentských voleb se smrsklo na souboj Petra Pavla a Andreje Babiše. Hlasovalo pro ně přes 70 % voličů. Třetí skončila s velkým odstupem Danuše Nerudová (13,9 %). Pro pět zbývajících kandidátů hlasovalo celkem 15,9 % voličů. Na rozdíl od celorepublikových výsledků na Lanškrounsku zvítězil Andrej Babiš. Získal 34 %, o procento méně, než v celém Česku. Výsledek Petra Pavla byl v našem regionu oproti celostátnímu horší o pět procentních bodů. Nadprůměrné výsledky si na Lanškrounsku naopak připsali všichni další kandidáti, včetně Danuše Nerudové.

Ve většině obcí zvítězil Andrej Babiš, v několika vesnicích získal vysoko přes 40 % hlasů, v Krasíkově dokonce 53,9 %. Za oblast, která bývalému premiérovi nepřeje, by se daly označit čtyři obce severně od Lanškrouna – Horní Třešňovec, Horní Čermná, Dolní Čermná a Petrovice. V prvních třech jmenovaných vyhrál Petr Pavel před Andrejem Babišem. Petrovice se odlišovaly od zbytku regionu ještě víc – zvítězila tam Danuše Nerudová, druhý byl Petr Pavel a až třetí Andrej Babiš. Petr Pavel vyhrál ještě v dalších dvou obcích – v Žichlínku a také v Čenkovicích. V poslední zmíněné obci, která je také oblíbeným rekreačním střediskem, do výsledků promluvily hlasy odevzdané prostřednictvím voličských průkazů (počet voličů v seznamu v obci vzrostl oproti podzimním komunálním volbám o 86). Těsně zvítězil Andrej Babiš také v Sázavě (o 0,3 %) a v Lanškrouně (o 1,8 %).

V Lanškrouně získal Andrej Babiš nejvíce hlasů v šesti z osmi volebních okrsků. Petr Pavel vyhrál v okrscích 1 a 4, tedy v oblastech, které by se daly zjednodušeně popsat jako centrum města a široké okolí ulice Dobrovského. Podíváme-li se na výsledky hnutí ANO ve sněmovních volbách 2021, zjistíme, že jde o okrsky, kde se Babišovu hnutí příliš nedařilo – v obou získalo přes 23 %, v celém Lanškrouně přitom přes 26 %. Podprůměrných výsledků v nich hnutí ANO dosáhlo i v komunálních volbách 2022.

Souvislost mezi výsledky Andreje Babiše a hnutím ANO jsou patrné i na úrovní obcí. Před rokem a půl získalo ANO na Lanškrounsku 25,2 % hlasů. V pěti z šesti obcí, ve kterých teď v prvním kole prezidentských voleb nezvítězil Andrej Babiš, byl zisk jeho hnutí podprůměrný – v Dolní Čermné 16,7 %, v Petrovicích 18 %, v Horní Čermné 20 %, v Horním Třešňovci 21,4 %, v Žichlínku 22,6 %. Výjimkou jsou tak pouze Čenkovice, kde ale lze odchylku přisoudit už zmíněným voličským průkazům.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb v obcích regionu Lanškrounsko (Andrej Babiš červeně, Petr Pavel modře, Danuše Nerudová žlutě):
230118 obce


Výsledky prvního kola prezidentských voleb v lanškrounských volebních okrscích (Andrej Babiš červeně, Petr Pavel modře):
230118 okrsky


Podrobné výsledky v jednotlivých obcích najdete na https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/lanskrounsko/10354-sledujte-vysledky-prvniho-kola-prezidentskych-voleb

Matěj Brýdl