Lednová hádanka (rozluštění)

Lednová hádanka

Poznáte, kde se v regionu Lanškrounsko nachází kříž zachycený na dobovém snímku z třicátých let minulého století? Fotografie byla pořízena během prací na kamenném povrchu silnice.

Snímek poskytl Stanislav Vimr

Děkujeme za reakce na Facebooku a blahopřejeme Miroslavu Kuťákovi, který správně identifikoval umístění kříže jako první.
Dobová fotografie pochází z místa za Žichlínkem směrem k nádraží a dále k Rychnovu na Moravě. Pochází z let 1935-37 z období, kdy byl zhotoven kamenný povrch silnice. Jak uvádí nápis na soklu, zachycený krucifix z jemnozrnného pískovce byl vyzdvižen v roce 1778. Jsou zde také uvedena jména občanů, kteří ke zřízení památníku poskytli finanční dary.
Rekonstrukce byla provedena v roce 1865 (někdo nesouhlasil a neodborně vepsal datum - listopad 1864). Další rekonstrukce byla provedena 1928 darem Franze a Anny Kreuzigerových ze Žichlínku.
Opravy financovali obyvatelé Žichlínku, jak dokládá nápis na zadní straně podstavce.
Zajímavá je dnešní úpravy vlastního monumentu (viz srovnávací snímky sochy). Poslední oprava musela proběhnout maximálně před pěti lety, kdy asi došlo ke změně svatozáře.

Stanislav Vimr