Rudoltice uctily památku bývalého starosty Oldřicha Kolomého

Rudoltice uctily památku bývalého starosty Oldřicha Kolomého

Bronzová pamětní deska k uctění památky bývalého starosty Rudoltic RNDr. Oldřicha Kolomého byla na budově obecního úřadu odhalena 22. července.


„Ta zvláštnost, proč nyní panu starostovi Kolomému odhalujeme pamětní desku, je v tom, že uskutečnil svůj sen zvětšit počet obyvatel Rudoltic na dvojnásobek. Na dvojnásobek – z devíti set obyvatel na necelé dva tisíce.
Jak? Umínil si, že na pozemcích východně a jižně od Nového Zámku u Lanškrouna, kterému říkáme od nepaměti Zámeček, v katastru Rudoltic, vznikne skupina bytových domů. Dvoupodlažních a rozptýlených tak, aby si obyvatelé maximálně užívali výhledu do okolní krajiny.
Volba projektantů z Moravské Třebové (vedených Bohdanem Králem) se povedla a pan starosta pak objížděl úřady, ministerstva a Parlament s velmi přesvědčivou maketou sídliště.
Projekt nového sídliště Zámeček, zdánlivě bez šance, se nakonec podařilo uskutečnit,“ uvedl Ing. Jiří Kohout, který před samotným odhalením desky přiblížil vývoj v Rudolticích v letech 1990 až 2008.


Za starosty Oldřicha Kolomého bylo na Zámečku postaveno 28 bytových domů pro lidi s nižšími příjmy, v nichž nyní žije 620 obyvatel. Dalších šest bytových domů bylo vybudováno přímo v obci.
„Od obytné zóny směrem k obci vzniklo ještě skoro sto samostatných rodinných domků, rozesetých po svazích a pořizovaných samostatnými stavebníky na jejich náklady. Nyní v nich bydlí 173 obyvatel. I těm projekt prospěl. Využívají totiž společné inženýrské sítě,“ zmínil Jiří Kohout další nezanedbatelný přínos vybudování sídliště.


Prosadit takto rozsáhlý projekt a získat na něj dotaci nebylo vůbec jednoduché. „Olda byl člověk naprosto nezlomný a téměř všechny překážky se mu podařilo překonat,“ řekl ve velmi osobní vzpomínce na bývalého starostu Mgr. Radko Martínek, který v době výstavby bytových domů zastával významné funkce - byl i ministrem pro místní rozvoj a hejtmanem Pardubického kraje.


Radko Martínek spolu s Miroslavem Šrámkem, bývalým místostarostou a dlouholetým spolupracovníkem Oldřicha Kolomého, odhalili pamětní desku, na níž je poděkování od obce Rudoltice. Bronzovou desku vyrobila polská firma pana Mitraszewského z Dzierzoniowa.


Nakonec se všichni odebrali do sálu obecního úřadu, kde si mohli prohlédnout panely a alba s fotografiemi a novinovými výstřižky z doby, kdy obci Oldřich Kolomý  starostoval.

Text: Marie Hrynečková
Foto: 1 až 7 a 13 poskytla obec Rudoltice, ostatní autorka