Některá města v reakci na střelbu na univerzitě ruší ohňostroje

Některá města v reakci na střelbu na univerzitě ruší ohňostroje

„To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan v dopise všem starostům a starostkám s prosbou, aby zvážili zrušení silvestrovských ohňostrojů. Udělat tak mají s ohledem na lidi, kteří se 21. prosince nacházeli poblíž Filozofické fakulty. Mnozí z nich vypověděli, že se střelba podobala právě zvuku petard.

O zrušení silvestrovského ohňostroje rozhodlo například Ústí nad Orlicí: „Vedení města děkuje za pochopení této mimořádné situace a zároveň apeluje na všechny občany, aby letošní konec roku oslavili bez petard, dělobuchů a rachejtlí,“ uvedla radnice na facebooku. Ke stejnému kroku přistoupily také úřady ve Skutči, Kostelci nad Orlicí nebo Kvasinách.

Řada měst oslaví příchod nového roku tichým ohňostrojem. V České Třebové se uskuteční už poněkolikáté. „Stalo se tak na základě doporučení ochránců přírody a s ohledem na domácí mazlíčky i ptactvo. Vzhledem k této pozitivní zkušenosti byl tichý ohňostroj objednán také pro letošní Silvestr,“ uvedl českotřebovský úřad. Letošní novinkou bude tichý ohňostroj v Žamberku.

Konání klasického ohňostroje naopak potvrdila mimo jiné města Svitavy a Litomyšl. „Všichni velmi litujeme tragických událostí, k nimž došlo. Zrušení dětmi tolik oblíbené akce však nepovažujeme za vhodné řešení,“ stojí v prohlášení litomyšlské radnice.

Ohňostroj se uskuteční také v Lanškrouně, kde akci na náměstí pořádá Bistro na kolečkách. „Ohňostroje pořádané na konci roku jsou tedy privátní akce, které podléhají obecní vyhlášce, která toto upravuje. Nejsem a nikdy jsem nebyl příznivce používání zábavné pyrotechniky, protože mám doma čtyřnohého parťákaka, který ji špatně snáší, ale respektuji pohled těch, kteří si nedokáží poslední den v roce bez ohňostroje, podle pravidel, představit,“ uvedl starosta Radim Vetchý. Ohňostroj se uskuteční na náměstí 31. 12. v 19:10 bezprostředně po přípitku se zástupci vedení města.

Mnozí vítají příchod nového roku odpalováním zábavní pyrotechniky i mimo oficiální ohňostroje. Aby tak letos nečinili, vyzval například starosta Tomáš Beran občany Horních Heřmanic. „Ministr vnitra a obec Horní Heřmanice se na vás obrací s prosbou oslavit příchod nového roku bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky, předem děkujeme,“ napsal starosta obyvatelům obce.

Matěj Brýdl