Seriál o Společenském domě díl 2.: Konec Langerovy továrny

sdVila Rudolfa Emila Langera (nynější Společenský dům) byla ve své době nejluxusnějším a nejpohodlnějším domem v celém Lanškrouně.

Továrna Rudolfa E. Langera v roce 1905 zaměstnávala 5 úředníků a 60 dělníků a byla uváděna jako nejmenší mezi velkými továrnami ve městě. V rámci celé monarchie však v oboru šlo o jeden z největších podniků. Zaměstnávala dokonce víc dělníků, než obdobné závody ve Vídni a Budapešti.

V továrně pracovali galvanizéři, emailéři, výrobci řetízků a prstenů, zlatníci, klenotníci a jako zcela speciální kategorie výrobci stříbrného zboží.

Firma své úspěchy prezentovala na nejrůznějších výstavách doma i v zahraničí (Paříž, Chicago) kde získávala významná ocenění. Rudolf Emil Langer byl nejen schopný obchodník, ale i aktivní umělec, o čemž svědčí čestné uznání a medaile za divadelní šperk z Mezinárodní výstavy hudby a divadla ve Vídni v roce 1892. Továrnu si při návštěvě města v roce 1894 dokonce prohlédl i císař František Josef I.

Když Rudolf Emil Langer senior 3. října 1915 v Bratislavě náhle zemřel, zanechal své manželce Berthě a šesti dětem prosperující firmu s relativně velkým množstvím drahých kovů a kamenů ve výrobě, luxusně vybavený dům a pozemky. Pozůstalá vdova se v dědickém řízení snažila zasáhnout ve prospěch nejstaršího syna Rudolfa.

Značný majetek, soustředěný za 40 let práce Rudolfa E. Langera, se však postupně rozplynul v dědických sporech jeho rodiny. Ty se vlekly až do roku 1926, přestože část rodiny zůstala trvale ve Vídni a v republice již vůbec nežila.

Výroba zlatého a stříbrného zboží se značkou Langer byla obnovena ne již jako tovární, ale pouze jako živnostenské podnikání v roce 1928. Nadále ji však provázely vleklé obchodní problémy.

 

Marie Hrynečková
Foto: ze sbírky starých pohlednic Karla Uhlíře

Zdroj: Vlastivěda

Foto:

1 – Vila továrníka E. Langera a zlatnická továrna na pohlednici z roku 1898 (ze sbírky Karla Uhlíře)

2 a 3 - V expozici Městského muzea Lanškroun je uložen svatební dar Bertě Langerové, nejstarší z dcer majitele zlatnické firmy R. E. Langera od zaměstnanců, zhotovený v roce 1894. Jedná se o brož ve tvaru mašličky a náušnice zhotovené ze zlata a drahých kamenů, vše je uložené v etui. Snímky jsou převzaty z 1. ročníku Vlastivědného sborníku Lanškrounsko vydaného v roce 2003.

 

Předchozí díly:

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4750-serial-o-spolecenskem-dome-prave-zacina-piste-ho-s-nami

http://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/4754-serial-o-spolecenskem-dome-dil-1-langerova-vila