Pohádkové Vánoce Veroniky Balcarové v městském muzeu

201126 vystavaVýstava Pohádkové Vánoce Veroniky Balcarové bude otevřena, jakmile to epidemiologická situace umožní a muzea budou otevřena pro veřejnost. Rozhodně o výstavu nepřijdete, neboť její trvání bude posunuto a prodlouženo.

Výstava interaktivní formou připomene nejznámější české pohádky a zároveň představí ilustrační činnost autorky, která žije a tvoří v nedaleké Horní Čermné a její tvorba má celorepublikový dosah.

Výstava je zaměřena na představení ilustrací z nejnovějších pohádkových knížek. Jsou zde vystaveny obrázky k lidovým pohádkám, ale také k říkadlům a písničkám, které si děti mohou připomenout pomocí malovaného čtení. K pohádkám, jako například O červené karkulce, O perníkové chaloupce, O veliké řepě, O dvanácti měsíčkách, jsou doplněny prostorové postavy, k nimž jsou připraveny hravé úkoly.

Další ilustrace k Mořským pohádkám (napsala Monika Nikodemová) představí Majdu a Toníka, kteří podniknou dobrodružnou plavbu po moři a navíc se ještě cestou naučí cvičit některé prvky z jógy pomocí nenásilného přirovnání k mořským živočichům.

Obrázky z knížky Ježibaba Poletucha a jiné pohádky (Dagmar Pernická) ilustrují příběhy o přátelství, pracovitosti a hezkému vztahu k přírodě. V pohádkách vládne laskavost, ohleduplnost k druhým, špetka legrace, pohoda a hlavně v nich vítězí dobro nad zlem.

Z dobrodružně laděných příběhů zde jsou představeny obrázky z knížek: Sloník Mumba a dobrodružná výprava (Monika Nikodemová). S veselým sloním klukem nahlédneme do světa zvířat a dokonce doputujeme i ke slonímu králi. V knížce Filipa Malá čarodějka (Michaela Zimová) najdeme dobrodružný příběh o holčičce, která zjistí, že její babička vůbec není obyčejná babička, ale strážkyně velkého tajemství modrého slona.

Na výstavě je také představen výběr ilustrací z Aprílového slabikáře Jiřího Žáčka.

Součástí vánoční výstavy je i plošný betlém a postavy Mikuláše, čerta a anděla. Děti budou mít možnost vyrobit si zde i malou vánoční skládačku.

Děkujeme za finanční příspěvek na uspořádání výstavy Ministerstvu kultury a firmě HaS Lanškroun.



Text: Marie Borkovcová
Foto: Radek Lepka

 

 

Veronika Balcarová
*1974

Vystudovala obor užitá malba na Střední umělecko-průmyslové škole v Praze a dále pokračovala ve studiích na Akademii výtvarných umění. Absolvovala v Ateliéru restaurování malířských děl a polychromovaných plastik prof. Karla Strettiho. Již během studií se začala věnovat ilustrování dětských knížek. Její raná tvorba je zaměřená na realistické kresby a akvarely, portréty a studie zvířat.

V následujících letech si vytváří osobitý styl, kterým promlouvá především k nejmenším dětem. Zajímá se o tematiku lidových pohádek, písniček a říkanek. Také úzce spolupracuje s básníkem Jiřím Žáčkem. Kromě Aprílového slabikáře a Aprílových hádanek doprovodila svými ilustracemi také jeho poslední knížku Nůše plná pohádek poskládaných do řádek. Autorce vycházejí tituly v nakladatelstvích Šulc–Švarc, Grada, Euromedia Group a Učení s nápadem. Dále přispívá do časopisů Malá myslivost a Sluníčko. Také řadu let spolupracuje s Městským muzeem Lanškroun.