„Na Minářáku" roste už čtvrtý bytový dům

„Na Minářáku" roste už čtvrtý bytový dům

Na Minářově kopci začala v roce 2019 firma Stavby Tejkl budovat bytové domy. První je už dokončený a obydlený. Druhý dům byl nedávno zkolaudovaný a brzy se začnou stěhovat nájemníci.

Třetí z domů by měl být dokončený v říjnu příštího roku a čtvrtý v říjnu 2023.

Jedná se o třípodlažní bytové domy, v každém objektu jsou dvě garáže a místnost pro kola a kočárky. V domě je vždy osm bytů, z nich jsou dva třípokojové + kk, čtyři dvoupokojové + kk a dva jednopokojové + kk. Cena se pohybuje od 1 295 000 Kč u nejmenších bytů o rozměru 33,1 m2 až po 3 410 000 Kč u třípokojových bytů velkých 99 m2. V současné době jsou už všechny byty prodané.

Nově postavené domy lemuje silnice s kolmými parkovacími stáními, čímž se vlastně prodlužuje ulice Palackého směrem na Lukovou.

Marie Hrynečková

Obrázek č. 7 převzat z http://stavbytejkl.cz/byty-na-minaraku/

 

 

Dovětek: Bytové domy ve skutečnosti nestojí na „Minářáku", ale v místě „Na kukuřici"

V článku je zjednodušeně uváděno, že bytové domy se staví na „Minářáku", případně na Minářově kopci. Tak ostatně zní i název webové stránky informující o výstavbě (http://stavbytejkl.cz/byty-na-minaraku/). Po zveřejnění článku redakci kontaktoval pamětník, který poskytl vysvětlení tohoto lidového názvu a upozornil, že místo, kde jsou bytovky postaveny, už vlastně není „Minářák".


Vraťme se ale do historie, kdy název vznikl. „Minářák", kopec, na němž se odjakživa sáňkovalo, začínal u plotu domu čp. 563 na Nerudově ulici, kde bydlela rodina Minářových. Plocha, kde se sáňkovalo, byla asi sto metrů směrem do polí. V první polovině 70. let byl na nejpoužívanějším místě postaven rodinný dům a později zde pokračovala výstavba patrových garáží, jimiž byl nakonec celý „Minářům kopec" zastavěn.


Místu, kde se nyní staví bytové domy, se říkávalo „Na kukuřici". To proto, že se tady v roce 1959 po vzoru SSSR začala pěstovat kukuřice. Té se dařilo, vyrostla do výšky asi tří metrů a pro děti a mládež se kukuřičné pole stalo vyhledávaným místem, kde si budovala bunkry a pořádala bitky kukuřičnými stvoly..., takže většina pole byla poválená. Vše prasklo ve chvíli, kdy se měla kukuřice sekat. „Mluvilo se o sabotáži, podezíraly se protistátní živly, hledal se viník... nakonec to skončilo naprostým vyšetřovacím fiaskem," uzavírá své vzpomínky Jiří Fiala, který redakci poskytl vysvětlení obou místopisných názvů.