Postřehli jste, že muzeum má nové logo i celkový vizuální styl?

Postřehli jste, že muzeum má nové logo i celkový vizuální styl?

V prostorách L´Artu probíhá v těchto dnech výstava, která umožňuje nahlédnou „do kuchyně“ jedné zakázky. Městské muzeum Lanškroun zadalo studentům ateliéru grafického designu a vizuální komunikace Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze navrhnout nový vizuální styl muzea.

Šestnáct návrhů, včetně toho vítězného, si nyní můžete na výstavě prohlédnout a posoudit, zda se váš vkus shoduje s rozhodnutím odborné komise.


Zadání připouštělo, aby studenti vycházeli buď ze stávajícího loga, které vytvořil v polovině 90. let akademický sochař Zdeněk Kolářský, anebo aby vytvořili logo zcela nově. Od loga se samozřejmě odvíjí vzhled všech materiálů týkajících se muzea, jako jsou pozvánky, plakáty, letáky, programy, vstupenky průvodce výstavami, vizitky, písemnosti, ale i reklamní a upomínkové předměty.


Nakonec zvítězil návrh Mgr. Art. Soni Jurikové, čerstvé absolventky Vysoké školy výtvarných umení v Bratislavě. Odborná  komise  k němu v hodnotící zprávě uvedla: „Kladem je celková jednoduchost a čistota a i když s tím základní návrh přímo nepočítá, umožňuje i jistou variabilitu v aplikacích, např. proměnu typografie v titulcích výstav/akcí a barevnosti základu (na plakátech) v závislosti na druhu/oboru akce. Jinak by se delším užíváním mohl relativně brzy ve své snaze o minimalismus „okoukat“ až zevšednět.“


Autorka vítězného návrhu Soňa Juriková se ke svému návrhu vyjádřila takto:
,,Vizuální identita Městského muzea Lanškroun vychází z ikonické historické koruny a zároveň ukazuje jeho novou moderní tvář. Tvar koruny je použit v novém logu a dále využíván v barevném dekoru vycházejícím ze znaku města. Dominantní barevnost v kombinaci s elegantním bezserifovým písmem Suisse Int'l od švýcarské písmolijny Swiss fonts nabízí několik poloh pro použití pro všechny druhy výstav a akcí - od dětských workshopů po výstavy a koncerty vážné hudby.“


Výstava potrvá do 30. května 2022.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 až 3 - Původní logo muzea v různých barevných provedeních. Vytvořil je v 90. letech akademický sochař Zdeněk Kolářský. Loga poskytlo Městské muzeum Lanškroun.
4 až 6 - Různé varianty loga muzea vytvořeného Mgr. Art. Soňou Jurikovou.
7 - Pozvánka na výstavu návrhů nového vizuálního stylu Městského muzea Lanškroun.
8 - Úvod k výstavě.
9 až 12 - Návrhy studentů.
13 a 14 - Vítězný návrh Mgr. Art. Soni Jurikové.