Městem se promenádovaly kočárky dnešních babiček

Městem se promenádovaly kočárky dnešních babiček

Centrem města se 1. června promenádovaly ženy s kočárky, v nichž se před padesáti lety vozily Husákovy děti. Tato akce tématicky navazovala na právě probíhající výstavu v městském muzeu nazvanou Přiletěl k nám čáp.


A nahlédli-li jste do kočárků, přemýšleli jste, zda v nich leží opravdová miminka či jen panenky. Protože silikonová miminka (reborn) vypadala naprosto reálně.

„Po republice je několik skupinek žen, které mají v lásce staré kočárky. Různě se scházíme a máme takové promenády, aby si kolemjdoucí mohli zavzpomínat," říká Alena Sanderová z Lanškrouna, která se sběratelství kočárků věnuje 5 let. Z našeho města byla ostatně jediná, další majitelky retro kočárků byly z okolí. Většina kočárků pamatovala 70. až 80 léta minulého století, zastoupeny byly např. značky Liberta, Zekiwa, Schmuck, Silver Cross i tehdy luxusní německý kočárek Stegner. A nechyběly ani tehdy velmi žádané kočárky s okénky.

Nejstaršími kočárky, možná z 50. let, byly zřejmě dva nízké - tzv. kukaně. V jednom (zn. HIKO) se vozil pejsek a ve druhém kočárku pro panenky vodnické miminko. Jeho majitelka zvolila s ohledem na právě probíhající Den dětí vodnické přestrojení. V 70. letech pak výrobci přešli k modelům s vysokými koly a s řemínkovým odpružením, důvodem prý byl zvyšující se počet aut, a tak se výrobci snažili zabránit, aby děti u země dýchaly zplodiny. Kočárky začaly hýřit barvami a korbička se dala oddělit od podvozku.

Marie Hrynečková

https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/lanskroun/10804-nova-vystava-vam-pripomene-detstvi-a-mozna-i-misto-kde-jste-se-narodili